Twitter testira novu funkciju: Bilješke do 2.500 riječi

Twitter testira novu funkciju: Bilješke do 2.500 riječi

Twitter testira novu funkciju: Bilješke do 2.500 riječi

U iduća dva mjeseca će mala grupa korisnika testirati ovu funkciju i bilježiti prednosti i mane.
 
foto: freestocks on Unsplash
 
Društvena mreža Twitter testira novu funkciju pod nazivom Notes (bilješke) koja će korisnicima te platforme dati mogućnost da pišu u dužem formatu do čak 2.500 riječi, uz uključivanje fotografija, videozapisa i GIF-ova u sadržaj. 
 
Ova novost je uslijedila nakon istraživanja kompanije u kojem su korisnici istakli da žele više kontrole u sadržaju kao i u dužini sadržaja.
 
Nova funkcija donosi bilješke koje će biti čitljive na i izvan Twittera, uređivanje tih bilješki i nakon objave, ali i poseban odjeljak bilješke na korisničkom profilu. 
 
Za sada se ova funkcija testira s malom grupom korisnika iz Kanade, Gane, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem da je, kako je navedeno iz kompanije, ispravno naprave. Sljedeća dva mjeseca će korisnici iz tih zemalja koristiti prvu verziju nakon čega će bilježiti šta im sviđa, a šta ne, dok će objavljivati sadržaj kojim će pokazati različite načine na koje se bilješke mogu koristiti.
 
Stručnjakinja za društvene mreže Laura Toogood kazala je za BBC da je ovo značajan korak za Twitter i da će nova funkcija potaknuti ljude da ostanu unutar same platforme, umjesto da odlaze na druge web stranice.
 
“Dodavanje ove mogućnosti znači da je Twitter sada u poziciji da se takmiči s nekom od popularnih blogerskih platformi i privuče novu publiku i drugačiji tip korisnika”, navela je.
 
U 2017. Twitter je povećao maksimalni broj znakova za tweetove sa 140 na 280, takođe nakon testiranja među malom grupom korisnika.
 
Izvor: Twitter, BBC
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.