"Izložba" Bore Kontića u takmičarskom programu SFF-a

"Izložba" Bore Kontića u takmičarskom programu SFF-a

Dokumentarni film "Izložba", autora Bore Kontića, nastao u produkciji Mediacentra Sarajevo uvršten je u zvanični takmičarski program dokumentarnog filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.

Film govori o izložbi fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastalim između aprila 1986. godine i maja 1992. godine, uglavnom u Sarajevu. Ljudi koji se pojavljuju na fotografijama uglavnom su snimljeni u trenucima mirovnih protesta i na manifestacijama kojima su pokušavali zaustaviti rat. 

Dokumentarni film "Izložba" je nastao kao dio projekta 'Mediji i rat' podržanog od strane medijskog programa Fondacije Otvoreno društvo (Open Society Foundations: Media Program).

Regionalni dokumentarni program ovogodišnjeg Sarajevo film festivala koji slavi deset godina svog postojanja, ove godine predstavlja sedam svjetskih, sedam internacionalnih i osam regionalnih premijera.

Dokumentarni program je 2004. godine uveo specijalnu nagradu za najbolji film koji se bavi pitanjima ljudskih prava, a dvije godine poslije su uvedene i dodatne nagrade: zvanična nagrada Srce Sarajeva te Specijalna nagrada EDN Talent Grant. Program se sastoji od 22 filma; neki su vrlo kratki, a neki imaju trajanje televizijskog formata dok su ostali cjelovečernji dokumentarci, za koje se očekuje da će ići u kino-distribuciju, barem u svojoj zemlji, ako ne i u cijeloj Evropi.