Save as... Na više načina

Save as... Na više načina

Save as... Na više načina

Zašto čuvati web stranicu sa svim slikama ako će vam trebati samo tekst? Kako da svi dijelovi stranice budu sačuvani u istom dokumentu?

Novinari se često opeku misleći da će stranicu sačuvati tako što njenu adresu stave u Favoritese ili Bookmarkse u brauzeru. Na žalost, tako samo čuvaju link koji već sutradan može voditi na sasvim drugačiji sadržaj (neke stranice, recimo one sa vijestima, mijenjaju se svakog dana, pa i sata), ili čak nigdje (stranica može biti uklonjena sa Weba ili nedostupna baš kada je najpotrebnija).

Evo nekoliko načina da sačuvate cijelu stranicu uz pomoć Internet Explorera, u zavisnosti od toga da li vam trebaju svi elemetni stranice ili vam je najvažniji tekst:

Da bismo sačuvali stranicu koja nam kasnije može biti dostupna kad god to poželimo, bez razmišljanja koristimo File > Save As u brauzeru i po defaultu (ako ne odaberemo neku drugu) dobijamo opciju Save as ... Web Page, complete. To znači da čuvamo stranicu sa svim slikama, a one će se naći u posebnom poddirektoriju na istoj lokaciji gdje ste sačuvali i stranicu. Tako, ako pomjerite stranicu na drugu lokaciju i otvorite je, slike se neće pokazati.

A ako nekome stranicu šaljete mailom, morate "prikačiti" i folder sa slikama. Čuvanje ovako spašene stranice na flopiju zauzima puno prostora, a prateći folderi djeluju zbunjujuće.

Ovaj način čuvanja stranica je zapravo često nepotreban jer vas zanima samo tekst ili dio teksta sa stranice, dok su vam slike i prateći elementi malo važni. 

Ako odaberete opciju Save as.... Web Page, HTML only, stranica će biti sačuvana bez slika, kao jedan dokument.

Opcijom Save as.... Text file sačuvaćete stranicu u Notepadu, kao neformatiran tekst. Moraćete malo da je "očistite" jer će se grupe linkova koji obično stoje sa lijeve ili desne strane ekrana razbacati po tekst dokumentu. Ali je milina za čuvanje na hard disku, flopijima, slanje mailom...

Ako hoćete da sačuvate i tekst i grafičke elemente stranice na jednom mjestu, odaberite Save as... Web Archive, single file (fajl će dobiti nastavak .mht). Ovako spašena, stranica čuva sav tekst i slike u jednom fajlu, što je čini jednostavnom za čuvanje i slanje mailom. Doduše, nešto je malo "teža" od iste stranice sačuvane kao Web Page, complete, ali ne značajno.

Naravno, ne zaboravite da možete jednostavno kopirati tekst sa stranice i "zalijepiti" ga u Word, Notepad ili WordPad.

Sada vam samo ostaje da sve sačuvane web stranice još i organizujete na smislen način u arhivu i ne dopustite entropiji da preuzme kontrolu nad vašim računarom.