Politička zloupotreba prirodne nesreće

Politička zloupotreba prirodne nesreće

Politička zloupotreba prirodne nesreće

Sredstva koja je za obnovu Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” obećao premijer Srbije Aleksandar Vučić nikad nisu stigla u Doboj.

Renoviranje ove škole poslije poplava koje su polovinom maja 2014. godine zahvatile Doboj finansirao je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Ta činjenica, ipak, nije smetala zvaničnicima iz Republike Srpske i Srbije da tokom predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora u BiH, koji su održani u oktobru 2014. godine, obilaze ovu školu i najavljuju da će je poslije renoviranja otvoriti predsjednik Vlade Republike Srbije.
Visoke političke delegacije iz Banjaluke i Beograda,predvođene predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, posjetile su 19. jula 2014. godine devastiranu Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” u dobojskom starom gradu.U dvorištu škole, u kojoj su u to vrijeme bili svježi tragovi razornih majskih poplava, za visoke goste priređen je svečani doček. Direktor škole Milan Gojković u obraćanju okupljenim građanima rekao je: “Lijevo od vas, odnosno desno od nas, vidite dvije zastave,koje simbolizuju ispruženu ruku naših prijatelja i braće iz Srbije, koji nam donose pomoć”, naveo je Gojković.Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, iako je i njegova zemlja bila suočena sa ogromnim posljedicama prirodne nesreće, pojasnio je o kakvoj se pomoći radi i kada će novac biti prebačen iz Beograda u Banjaluku: “Samo u ovu školu uložit ćemo najmanje 600.000 maraka. Mislim da će biti i nešto više. Taj novac će od ponedjeljka biti na raspologanju Vladi Republike Srpske. Ona će upravljati novcem i onima koji budu izvodili radove moći će da isplaćuje sve što je neophodno da te radove završe do prvog septembra”, kazao je Vučić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik srdačno se zahvalio srbijanskom premijeru: “Kada smo ušli ovdje, direktor kaže da može da završi sve za 30 dana, ako ima para. Gospodin Vučić je ovdje dokaz da te pare postoje i da će biti završeno”, naveo je Dodik.

Predsjednik RS-a tada je rekao i da su za obnovu ostalih poplavljenih škola u Doboju finansijska sredstva osigurali drugi donatori.

Obilazak Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”, u kojoj su katastrofalne posljedice iza sebe ostavile majske poplave i najava njene rekonstrukcije 19. jula, uslijedio je iako je, prema navodima UNDP-a, još “u junu ova obrazovna ustanova identifikovana kao jedan od prioritetnih školskih objekata za sanaciju kroz analizu potreba za oporavkom od strane nadležnih institucija i uz podršku Svjetske banke, Evropske unije te Ujedinjenih naroda”.

Renoviranje ove škole započelo je 25. augusta ili poslije nešto više od mjesec dana nakon što su visoke delagacije u dvadesetak skupocjenih crnih limuzina napustile Doboj.

Uoči početka radova, pored mjesta odakle su visoki zvaničnici najavljivali pomoć i govorili o obnovi škole, postavljena je tabla na kojoj je uz ime izvođača radova bilo istaknuto da je investitor UNDP.Neposredno nakon početka radova direktor škole Milan Gojković rekao je da rekonstrukciju škole finansira i Vlada Republike Srbije. “Juče su počeli radovi nakon tenderske procedure, koju je proveo UNDP, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sredstvima Vlade Srbije. Takve sam informacije dobio”, kazao je Gojković.

Gojković je u februaru 2015. godine kazao da je u to vrijeme od prethodnog ministra prosvjete u Vladi RS-a Gorana Mutabdžije dobio zvaničnu informaciju da se škola obnavlja zajedničkim sredstvima Vlade Republike Srbije i UNDP-a. “Kolika je ta informacija bila objektivna ili subjektivna, nije moje da sudim”, kaže Gojković.

Zvanična informacija o objektima koje sanira UNDP, kroz program Evropske unije za oporavak od poplava, upućena je Ministarstvu prosvjete Republike Srpske 25. augusta, potvrđeno je iz UNDP-a.

Tokom predizborne kampanje, 15-ak dana uoči općih izbora u BiH, gradilište u prizemlju Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” obišle su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić i potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koje pred novinarima nisu krile oduševljenje zbog renoviranja ove škole.

Mihajlović je tada govorila i o novoj posjeti premijera Srbije Doboju. “Zanimljivo za mene kao nekog ko se bavi energetikom da je ovo potpuno energetski efikasna škola. To je nešto što prije nije bilo. Očekujemo da do kraja oktobra dođemo ovde i otvorimo zajedno ovu školu, naravno, sa predsednikom Vlade Srbije”, rekla je Mihajlović.

Entitetska ministrica Golić tom prilikom je navela: “Ova škola ispunjava sve standarde energetske efikasnosti koji su po Zakonu o uređenju prostora i građenju RS-a i propisani”, rekla je Golić.

Tako su predstavnici vlasti iz RS-a, odnosno Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik i Srebrenka Golić, u borbi za naklonost birača u Doboju, jednom od najrazorenijih gradova nakon prošlogodišnje prirodne katastrofe, i kroz obnovu škole “Vuk Stefanović Karadžić” nastojali da stanovnicima ovoga grada, u kojem lokalnu vlast drži njihov najveći politički protivnik Srpska demokratska stranka (SDS), pokažu bliske veze sa političarima iz Srbije.

Na predizbornom skupu SNSD-a, održanom krajem septembra 2014. godine, kandidati ove stranke su u Doboju poručivali i “da nije bilo republičke vlasti, ovaj grad ne bi preživio katastrofu koja ga je zadesila u maju”.

SNSD je u Doboju, u utrci za predsjednika RS-a i entitetski parlament, uspio osvojiti nekoliko stotina glasova više od SDS-a, dok njegova kandidatkinja za Predsjedništvo BiH u Doboju nije pobijedila.

Predizborno isticanje zasluga Vlade RS-a u prevazilaženjuposljedica majskih poplava, međutim, nije se potvrdilo u praksi kada je riječ o obnovi devastiranih javnih institucija i ustanova, koje su renovirane isključivo zahvaljujući novcu međunarodnih donatora.

Tek 40 dana poslije još jedne političke posjete političara iz RS-a i Srbije Doboju, koja je bila organizirana u jeku predizborne kampanje u BiH, zvanično je rečeno da se novcem Vlade Republike Srbije ne finansira rekonstrukcija te osnovne škole.

To je upravo u Doboju, početkom prve sedmice novembra 2014. godine, potvrdio bivši ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija, koji je najavio i preusmjeravanje tog novca.

“Ta sredstva su prije svega namijenjena za institucije obrazovanja. Pošto je prije odluke Vlade UNDP već bio našao sponzora i rekonstruisao postojeće objekte, mi tražimo škole u RS-u, a vjerovatno će to biti neka srednja škola koja je najugroženija, kojoj ćemo donirati, preusmjeriti, ta sredstva koja se nalaze na posebnom Fondu solidarnosti. Uopšte nisu na budžetu RS-a i da iz Fonda solidarnosti preusmjerimo tih 600.000 maraka za rekonstrukciju škole. Mi ćemo vrlo brzo izaći u javnost s tim, ali moramo prije toga dobiti saglasnostpremijera Vučića”, otkrio je Mutabdžija.

U decembru 2014. godine na naš upit o sudbini novca koji je donirala Vlada Republike Srbije iz Ministarstva finansija RS-anisu odgovorili.

Na ponovljeni zahtjev u februaru 2015. godine iz Ministarstva finansija RS-a naveli su da je Fond solidarnosti RS-a dobio saglasnost Vlade Republike Srbije da se sredstva koja su bila namijenjena za obnovu Osnovne škole “Vuk StefanovićKaradžić” u Doboju preusmjere u sanaciju dvije osnovne škole pogođene poplavama.
“Sredstvima koje je donirala Vlada Srbije obnovljene su osnovna škola u Donjem Žabaru i osnovna škola u Tukovima, Prijedor”, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija, koje nas je za detaljnije informacije uputilo na adresu Ministarstva prosvjete RS-a.

U ovom ministarstvu nisu nam, međutim, ništa rekli o raspodjeli novca iz donacije Vlade Republike Srbije, uz obrazloženje da je za to nadležan Upravni odbor Fonda solidarnosti, na čijem se čelu nalazi predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović.

Nakon upita upućenog premijerki RS-a odgovoreno nam je da su donatorska sredstva koja je Vlada Republike Srbije “uputila na jedinstveni račun za sanaciju poplavljenih područja u Republici Srpskoj, u saradnji sa UNDP-om i uz saglasnost Vlade Srbije, raspoređena za obnovu škola na području opština Prijedor i Donji Žabar.”

U ovom je dopisu navedeno da je za obnovu osnovnih škola u Tukovima kod Prijedora i u Donjem Žabaru izdvojeno 350.000, odnosno 555.830 maraka, te da su “Fond solidarnosti i UNDP potpisali, krajem januara, Memorandum o saradnji,kojim su definisani naredni koraci i dinamika isplate”.

U UNDP-u su potvrdili da je zbog ogromnih šteta na objektu Osnovne škole “Dositej Obradović” u Tukovima kod Prijedora stara zgrada srušena te da se pristupilo gradnji novog objekta, koji još nije završen.“Sredstva za izgradnju škole osigurana su od strane Vlade Srbije”, potvrđeno je u UNDP-u.

U ovoj međunarodnoj organizaciji, međutim, nisu mogli potvrditi navode iz Vlade RS-a da je preostali dio novca iz donacije Vlade Republike Srbije stigao u opštinu Donji Žabar.

“UNDP je predao prijedlog projekta Vladi RS-a s upitom za financiranje, te čekamo odgovor. Koliko smo upoznati, nema drugih donatora vezano za obnovu škole”, naveli su iz UNDP-a.

Načelnik Općine Željko Marjanović i direktorica Osnovne škole “Donji Žabar” Dušanka Jovanović također su potvrdili da Vlada RS-a nije uputila novac u osnovnu školu u ovoj lokalnoj zajednici.

Na adresi donatora, u Vladi Republike Srbije, odnosno u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, i pored nekoliko pokušaja, nismo uspjeli dobiti odgovore o tokovima novca upućenog iz Beograda u Banjaluku, koji je prvobitno namijenjen obnovi poplavljene Osnovne škole “VukStefanović Karadžić” u Doboju.

Iako je krajem septembra 2014. godine nadležnima bilo vrlo jasno da se posljedice majskih poplava u Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” saniraju sredstvima međunarodnih organizacija, to nije bila prepreka visokim zvaničnicama Vlade Republike Srbije i Republike Srpske da tokom izborne kampanje u BiH obilaze tu školu i tom prilikom najave novi dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Doboj zbog otvaranja ove obrazovne ustanove poslije renoviranja.

Tako je ni kriva ni dužna Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” postala ključna predizborna TV-slika u Republici Srpskoj.Nastava u obnovljenoj školi počela je 13. oktobra 2014. godine, a na njenom otvaranju nije bilo visokih zvaničnika iz RS-a i Srbije, koji su je prethodno posjećivali, najavljujući novac za obnovu, demonstrirajući bliskost RS-a i Srbije, i hvaleći kvalitetna građevinska rješenja.Ovaj prilog/tekst proizveden je u okviru projekta Istraživačke priče: rekonstrukcija nakon poplava u BiH. Projekt implementiraju Mediacentar Sarajevo i Transitions. Autor priloga/teksta odgovoran je za sadržaj priloga/teksta. Stavovi izneseni u prilogu/tekstu ne odražavaju stavove Mediacentra Sarajevo i Transitions.