Afganistan: Predsjednički dekret za zaštitu novinara

Afganistan: Predsjednički dekret za zaštitu novinara

Afganistan: Predsjednički dekret za zaštitu novinara

Predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani, izdao je dekret koji bi trebao olakšati novinarske aktivnosti i boriti se protiv nekažnjavanja nasilnih zločina počinjenih prema novinarima.
 
Foto: Pixabay
 
„Ni javni tužilac, ali niti jedna druga državna institucija ne mogu progoniti medije ili novinare zbog mogućeg zločina bez konsultacije sa Medijskom komisijom,“ ističe dekret koji je izdao afganistanski predsjednik.
 
Ustanovljena prema novom medijskom zakonu, Medijska komisija se sastoji od predstavnika medija, novinarskih organizacija i vlade. Njen posao ogleda se u primanju i verifikaciji žalbi protiv medija prije bilo kakvog progona.
 
Predsjednički dekret, također, traži od policije i sigurnosnih službi bolje ponašanje prema novinarima, poštovanje medijskog zakona, i ponovno otvaranje slučajeva ubistava novinara koji su se dogodili proteklih godina.
 
„Dekret je plod dvomjesečnih konsultacija i diskusija između naše federacije, asocijacija za zaštitu medija i predsjednika“, izjavili su iz Afganistanske novinarske federacije.
 
Dekret su pozdravili i iz organizacije Reporteri bez granica, ali skreću pažnju na aktuelne slučajeve nasilja protiv novinara. 
 
U jednom od posljednjih primjera, Mohammada Ehsagha Akramija, novinara iz provincije Bamiyan, pretukli su zaštitari šefa policije.
 
Dva dana prije izdavanja dekreta, nepoznati muškarac ubio je Mohammada Zobera Khaksara, kolumnistu magazina Araman Mili, koji je kao novinar radio 30 godina, a napadi oružanih grupa na medijske kuće traju već mjesecima.
 
Tužilaštvo u Afganistanu je već ranije, u novembru 2014. godine, dobilo instrukcije da iznova pokrene istrage o ubistvima novinara. Iako je od tužilaštva stigao pozitivan odgovor „da će slučajevi biti pažljivo razmotreni kako bi počinioci bili identifikovani i njihova imena objavljena“, istrage su izostale.
 
„Nadamo se da će ovaj put, nakon predsjedničkog dekreta, borba protiv nekažnjavanja biti izvršena do kraja jer žrtve i narod Afganistana ima pravo na istinu i pravdu. Jedan od glavnih faktora nasilja protiv novinara je nekažnjavanje u kojem počinioci uživaju,“ izjavio je Reza Moini, rukovodilac ureda Reportera bez granica u Afganistanu.
 
„Još jednom ukazujemo na to da ubistva afganistanskih novinara nisu samo zločini protiv slobode govora, već se mogu smatrati i ratnim zločinima, i, kao takvi, mogu biti oštro kažnjeni“, dodao je on.
 
Izvori: RSF, HRW