Američki novinari uhapšeni za vrijeme inauguracije predsjednika Trumpa

Američki novinari uhapšeni za vrijeme inauguracije predsjednika Trumpa

Američki novinari uhapšeni za vrijeme inauguracije predsjednika Trumpa

Šest američkih novinara uhapšeno je i optuženo za učešće u uličnim protestima tokom inauguracije predsjednika Donalda Trumpa u Washingtonu.

Evan Engel iz Vocativa, Alex Rubinstein iz RT America, producent Jack Keller, fotografkinja Shay Horse, te freelance novinari Aaron Cantu i Matt Hopard uhapšeni su tokom uličnih nereda koji su izbili na ulicama Washingtona tokom inauguracije novog američkog predsjednika u petak, 20. januara. Novinarima su oduzeti telefoni i kamere i optuženi su za učešće u protestima i nanošenje materijalne štete, što znači da se, ukoliko budu osuđeni, suočavaju sa do 10 godina zatvorske i 25.000 dolara novčane kazne. Svih šest uhapšenih su se pojavili pred sudom u subotu i pušteni su na slobodu, da čekaju saslušanja u februaru i martu.

Medijske kuće optuženih novinara opovrgavaju optužbe o učešću u protestima. 

"Hapšenje, zadržavanje i optužbe za nerede protiv novinara Evana Engela, koji je za Vocativ izvještavao o protestima, napad su na Prvi amandman i slobodu štampe. Mi ćemo se snažno suprotstaviti ovim neutemeljenim i nečuvenim optužbama", kaže se u saopštenju Vocativa povodom slučaja. 

Rubinstein je u izvještaju poslodavcu rekao da je policiji pokazao svoju novinarsku iskaznicu, no da mu je rečeno da će svi prisutni biti sprovedeni u policiju, bez obzira na to da li su novinari. 

Organizacije za zaštitu medijskih sloboda i prava novinara, poput Komiteta za zaštitu novinara, pozvale su američke vlasti da odustanu od optužbi, nazvavši ih "neprimjerenim" i izrazivši zabrinutost da bi ovakve akcije protiv medijskih radnika mogle poslati "zastrašujuću" poruku svim izvještačima sa budućih protesta.

Tokom vašingtonskih protesta povodom inauguracije Donalda Trumpa uhapšeno je više od 200 građana.

Izvor: The Guardian, CPJ