Autorska prava u suprotnosti sa ljudskim pravima

Autorska prava u suprotnosti sa ljudskim pravima

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku kako su monopoli na autorska prava u potpunoj suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima, definiranim u Evropskoj uniji i drugdje.

Na osnovu odluke donesene 07.02. više nije moguće osuditi nekoga samo zato jer je prekršio monopolska autorska prava. Rickard Falkvinge, inače osnivač prve piratske stranke uopće, napominje kako je ljestvica sada podignuta na drastično viši nivo te da je ovo značajan pomak unaprijed, jer je i sam već duže vremena upozoravao na ove suprotnosti. „Drago mi je što je ovo dospjelo do relevantnog suda, koji je donio jedinu moguću razumnu odluku“, napisao je Falkvinge. Ipak, napominje da ovo ne znači kako niko neće moći biti osuđen za kršenje monopolskih autorskih prava, već da neće moći biti osuđeni samo na toj osnovi.

Falkvinge je tekst nadopunio s informacijom da valja biti posebno oprezan u interpretaciji odluke Suda. Odluka ne znači da nećete moći biti osuđeni za dijeljenje. Nikako se ne smije pomisliti da se sada može slijediti princip besplatno-za-sve, ali je donesena odluka „pobjedonosna“ zbog dvije bitne stvari: Prva je to da kršenje monopolskih autorskih prava nije dovoljna za osudu, a druga činjenica da se ta autorska prava nalaze u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima gdje svi imaju pravo na slobodu izražavanja, slobodu da primaju i šalju informacije.

Izvor: Gadgeterija Falkvinge.net