Barbara Matejčić: Ne treba mi odbrana od novinarstva

Barbara Matejčić: Ne treba mi odbrana od novinarstva

Barbara Matejčić: Ne treba mi odbrana od novinarstva

Publika u Sarajevu imala je priliku prisustvovati promociji knjige nagrađivane hrvatske novinarke, Barbare Matejčić.
 
Foto: Media.ba
 
Slobodna hrvatska novinarka, Barbara Matejčić, koja u fokus profesionalnog rada stavlja pitanja marginalizovanih skupina, održala je promociju svoje knjige „Kako ste?“ u sarajevskom Pozorištu mladih.
 
Knjiga koja se sastoji od šest ličnih priča pripadnika manjinskih zajednica u Hrvatskoj, među kojima su i osoba s invaliditetom, pripadnica LGBT populacije i djevojčica Romkinja, žanrovski spaja oblasti novinarstva i književnosti, rečeno je tokom promocije. 
 
Autorica je naglasila da je riječ o vrsti novinarstva koja profesionalno i etički poštuje „sve ono što bi novinarstvo trebalo slijediti“, ali se, istovremeno, koristi određenim metodama i tehnikama književnosti, iako takav postupak nije uobičajen u našem regionu, pa ni u Evropi.
 
„Knjiga je rezultat vrlo zabrinjavajuće situacije u medijima. Žanrovski sam ju ja, zapravo, sama negdje odredila kao narativno novinarstvo“.
 
Kroz „šest nijansi drugačijosti“, autorica je nastojala ispričati priče onih građana i građanki u Hrvatskoj koji su među najneprihvaćenijima u društvu.
 
„Istraživanja o socijalnoj distanci pokazuju da je u Hrvatskoj najveća distanca - oni koji su kolokvijalno najomraženiji su Romi... Na drugom mjestu su, u Hrvatskoj, pripadnici srpske manjine, na trećem mjestu su pripadnici LGBT populacije“, pojasnila je Matejčić.
 
Foto: Facebook
 
Iako je tokom promocije istaknuto da knjiga „Kako ste?“ predstavlja angažovano novinarsko i književno djelo, Matejčić je naglasila kako smatra da nema potrebe za kategorizacijom pojedinih novinara kao aktivista da bi se time dalo na značaju njihovom radu.
 
„Odbijam takvu kvalifikaciju jer nisam aktivistkinja. Aktivisti su na drugi način posvećeni svojim ciljevima, imaju različite metode. Ali, osim toga, ne mislim da je potrebna neka moja odbrana od novinarstva“.
 
Svi zainteresovani, moći će razgovarati sa novinarkom i danas, 31. januara, u sklopu događaja „Kafa s Barabarom“, koji počinje u 18 sati u Art kinu Kriterion.
 
Za svoj novinarski rad, Matejčić je 2013. godine dobila nagradu za najbolje pisano novinarstvo „Marija Jurić Zagorka“ (Hrvatsko novinarsko društvo), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (Centar za mir, 2013.), te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.).