BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

BH novinari uputili osude verbalnih napada na javni servis i BH televiziju.
 
foto: Milorad Dodik / Twitter
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku u kojem najoštrije osuđuju, kako su naveli, njegove verbalne napade na javni servis BHRT i BN televiziju.
 
Na jučerašnjoj konferenciji za medije, podsjećaju iz BH novinara, Dodik je BN televiziju nazvao „neprijateljskom televizijom“, a novinare i ostale uposlenike ovog medija optužio je da su „strani špijuni“ koje plaćaju američki i britanski ambasador. Dodaju da se Dodik u utorak oglasio i na Twitteru i napao javni servis BHRT nazivajući ga “servisom muslimana”, te zaključio da „kao takav ne treba da postoji“.
 
Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je ovo samo jedan u nizu verbalnih ataka Milorada Dodika na medijske kuće i novinare posljednjih godina. Tokom obavljanja visokih političkih funkcija u državi, Dodik je, kako su naglasili, „postao neslavan lider bahatog i  primitivnog komuniciranja sa medijskim profesionalcima, zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući i lažno optužujući novinare i medije čija mu urednička politika ne odgovara“.
 
„Targetiranje medija i novinara kao 'neprijatelja' i 'špijuna', te kreiranje podjela medija prema nacionalnoj i vjerskoj osnovi, posebno je opasno u vrijeme kada novoizabrani predsjednik Republike Srpske najavljuje da će do kraja godine u tom entitetu biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti od klevete kojima će kleveta postati krivično djelo, kao i da će biti proširena krivična djela protiv ustavnog poretka RS. Nije slučajnost to što Dodikovi najnoviji verbalni napadi na medije koincidiraju sa najavljenim izmjenama krivičnog i drugih zakona u Republici Srpskoj“, naveli su iz BH novinara.
 
Dodali su kako je očito da predsjednik ovog bh. entiteta priprema pravne istrumente koji će mu „omogućiti buduće obračune sa 'neprijateljskim' medijima, novinarima i svim drugim slobodnomislećim građanima, što uključuje i mogućnost da neki od novinara i građana završe u zatvoru“.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitnu reakciju OHR-a, Misije OSCE, Ureda Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije u BiH povodom najavljenih izmjena zakona u Republici Srpskoj. Ponovo su upozorili da ukoliko najavljene izmjene budu usvojene u postojećem političkom ambijentu, to će nedvojbeno značiti ozbiljan i težak udar na slobodu govora za medije, novinare i građane ne samo u Republici Srpskoj već u cijeloj Bosni i Hercegovini.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.