BH novinari: Konaković targetira novinare i medije na društvenim mrežama

BH novinari: Konaković targetira novinare i medije na društvenim mrežama

BH novinari: Konaković targetira novinare i medije na društvenim mrežama

BH novinari zahtijevaju od predsjednika NiP-a da prestane sa javnim “prozivanjem” novinara na društvenim mrežama.
 
foto: Facebook / Elmedin Konaković
 
U posljednjih nekoliko dana predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković objavio je nekoliko statusa na društvenim mrežama u kojima novinare naziva “režimskim”, navodi da “bljuju vatru”, da lažu, da su pokrenuli “hajku” na njega i slično, a sve povodom tekstova koje su Klix.ba i Istraga.ba objavili o izmjenama Izbornog zakona BiH, izbornim rezultatima i planovima političkih stranaka za postizborne koalicije, saopštili su iz Udruženja BH novinari.
 
“Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje političke pritiske predsjednika stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića na novinare i urednike portala Klix.ba i Istraga.ba, te zahtijeva od Konakovića da prestane sa javnim 'prozivanjem' na društvenim mrežama novinara čije izvještavanje ne korespondira sa njegovim ličnim i političkim stavovima i ubjeđenjima”, navode iz Udruženja BH novinari.
 
Smatraju da je ovakvo targetiranje medija i novinara od predsjednika jedne političke partije nedopustivo i da predstavlja otvoreni politički pritisak i pokušaj ućutkivanja kritičkog i analitičkog izvještavanja medija o odlukama koje se donose u pojedinim političkim partijama. 
 
“Konaković, kako sam ističe, više od 25 godina 'živi javni život'. Neko sa takvim dugogodišnjim iskustvom na javnoj i političkoj sceni morao bi znati da je zadaća novinara da kritikuju, propituju i analiziraju postupke javnih osoba, pogotovo političara. Takva vrsta angažmana je sastavni i veoma važan dio novinarske profesije, a ne samo puko prenošenje informacija i izjava političara bez ikakvog kritičkog i analitičkog uklona”, naveli su u saopštenju.
 
Konakovićevo je pravo, kako pišu iz Udruženja BH novinari, da mu se pojedine medijske objave o njemu ili njegovoj stranci ne dopadaju ili da ih smatra neistinitim, neopravdanim i slično. Međutim, u takvim slučajevima, kako dodaju BH novinari, Konaković i svi drugi političari trebaju koristiti demanti i tražiti ispravku krivih navoda u medijima, a u krajnjoj instanci imaju na raspolaganju i Zakon o zaštiti od klevete, a ne (zlo)upotrebljavati svoju poziciju moći kako bi javno etiketirali novinare i medije, proglašavali ih „režimskim“ i slično.
 


Upravni odbor BH novinara podsjeća da ovo nije prvi put da predsjednik Naroda i Pravde etiketira novinare/ke na ovaj način, zbog čega su u više navrata morali javno reagovati.
 
U posljednje tri godine, kako saopštavaju, politički pritisci na novinare/ke u BiH putem društvenih mreža su sve češći, otvoreniji i agresivniji. Pozivaju sve političare da ne koriste ovakav način „obračuna“ i komunikacije sa medijima, jer na taj način samo dodatno podstiču govor mržnje u komentarima svojih simpatizera na društvenim mrežama.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.