BH novinari: Nedopustivo Dodikovo miješanje u rad BHRT-a

BH novinari: Nedopustivo Dodikovo miješanje u rad BHRT-a

BH novinari: Nedopustivo Dodikovo miješanje u rad BHRT-a

Dodik rekao da je program BHRT-a usmjeren protiv srpskog naroda.

Foto: Screenshot/RTRS

Udruženje BH novinari su danas objavili saopštenje u kojem su naveli da je nedopustivo miješanje Milorada Dodika u rad i programske sadržaje javnog servisa BiH. Kako su saopštili i drugi mediji, Milorad Dodik se 2. marta sastao sa direktoricom programa BH Radija 1 Pejkom Medić, tokom kojeg su razgovarali o “statusu novinara i svih zaposlenih iz Republike Srpske u ovoj medijskoj kući”. Dodik je zaključio da je cjelodnevni program BHT-a, emitovan povodom Dana nezavisnosti BiH, „jednostran, apsolutno sraman i usmjeren protiv srpskog naroda, naročito imajući u vidu da ovaj program nije realizovan u okviru Informativnog programa ni uz saglasnost članova Kolegijuma BHT-a“. Dodik je najavio da će tražiti odgovornost onih „koji su odobrili i učestvovali u realizaciji takvog programa“, te ponovio kako BHRT, kao javni servis mora odražavati interes svih naroda u državi „jer njegovo funkcionisanje finansiraju i Srbi iz entiteta Republika Srpska“.

Pejka Medić je tom prilikom upoznala Dodika o “nacionalnom disbalansu od osnivanja BHRT-a, statusu zaposlenih iz entiteta Republika Srpska i pritiscima kojima su izloženi”.

Udruženje Bh novinari su objavili da paušalne ocjene srpskog člana Predsjedništva BiH o programu BHT-a koji je „usmjeren protiv srpskog naroda“ samo dodatno produbljuju podjele u društvu, ali i potvrđuju percepciju građana da su tri javna servisa već godinama pod direktnim političkim utjecajima nacionalnih lidera i političara na vlasti, od čijih interesa i volje zavisi i sama egzistencija novinara, urednika i svih drugih uposlenika javnih emitera.

Naveli du sa je posebno znakovita lažna izjava Milorada Dodika kako rad BHRT-a „finansiraju i Srbi iz entiteta Republika Srpska“, budući da BHRT trenutno potražuje od RTRS-a najmanje 60 miliona maraka, koje javni servis Republike Srpske zadržava u svom budžetu mimo odredbi Zakona o javnom RTV sistemu BiH. Iz Udruženja BH novinari su podsjetili da je zbog nezakonitog postupanja RTRS-a i teške finansijske situacije, menadžment BHRT-a od početka ovog mjeseca otpustio 84 uposlenika, među kojima su novinari sa prebivalištem u oba entiteta, a ne samo iz Republike Srpske, kako su to ovih dana prenijeli pojedini mediji iz Republike Srpske.

“UO BH novinara naglašava da, ukoliko Milorad Dodik i Pejka Medić zaista žele raditi na jačanju BHRT-a kao javnog servisa svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, već danas trebaju pozvati RTRS da počne izvršavati svoje zakonske obaveze prema BHRT-u, te zajedno insistirati na potpunoj neovisnosti svih javnih emitera, depolitizaciji izbora i rada upravnih odbora i menadžmenta, kao i uspostavi efikasnog modela prikupljanja RTV takse”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Udruženje BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.