BH novinari osuđuju organizovanu kampanju protiv profesorice Turčilo

BH novinari osuđuju organizovanu kampanju protiv profesorice Turčilo

BH novinari osuđuju organizovanu kampanju protiv profesorice Turčilo

Organizirana kampanja, govor mržnje i klevetniče objave na društvenim mrežama i u medijima.

Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima objavili su saopštenje kojim osuđuju hajku na profesoricu Lejlu Turčilo, šeficu Odsjeka za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu (FPN), medijsku analitičarku i članicu BH novinara.

Kako se navodi u saopštenju, više od godinu dana profesorica Turčilo, njen nastavnički angažman i javno djelovanje predmet su organizirane kampanje, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, koje predvode Sejl Media i novinarka Alena Lena Demirović.

Javna hajka pojačana je posljednjih mjesec dana uz nacionalističke objave i etiketiranje Turčilo kao profesorice koja 'truje bošnjačku djecu' i svrstava se u red 'negatora genocida'. Neprimjerene, huškačke i uvredljive sadržaje portala Sejl.org prenijeli su i neki od bosanskohercegovačkih medija, čime je dodatno ugrožena lična sigurnost i profesionalni integritet koleginice Turčilo, stoji u saopštenju.

“Posebno zabrinjava to što su napadi na Lejlu Turčilo počeli nakon ukazivanja na nedozvoljena imenovanja u profesorska zvanja na sarajevskom FPN, pa se doimaju kao jedna vrsta “odmazde” za ukazivanje na kršenje zakona”, stoji u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara je naveo da su objave i etiketiranje profesorice Turčilo brutalno online nasilje, te kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja o prijetnjama i ugrožavanju sigurnosti Lejle Turčilo, a od policijskih i pravosudnih organa zatražiti istragu i sankcioniranje svih osoba koje su, direktno ili indirektno, povezane sa ovim sučajem cyber kriminala i nasilja nad pojedincem.

Izvor: BH novinari