BH novinari: Policija mora sankcionisati cyber nasilje nad nezavisnim medijima

BH novinari: Policija mora sankcionisati cyber nasilje nad nezavisnim medijima

BH novinari: Policija mora sankcionisati cyber nasilje nad nezavisnim medijima

Višednevni cyber napadi na Nezavisne novine, magazin Buka i portale BNTV i Face TV.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Federalna uprava policije (FUP) moraju hitno poduzeti efikasne istražne radnje kako bi utvrdili ko stoji iza cyber napada na Nezavisne novine, magazin Buka i portale BNTV i Face TV, navodi se u zahtjevu Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.
 
Ovi mediji su, kako piše u saopštenju, izloženi višednevnim hakerskim napadima pokrenutim sa ciljem privremenog ili trajnog onemogućavanja njihovog rada i objavljivanja vijesti i drugih sadržaja na web stranicama.
 
“Upravni odbor BH novinara zabrinjava činjenica da se putem kompjuterskih programa i istovremenim atakovanjem sa desetinama i stotinama hiljada pojedinačnih opterećenja pokušavaju oboriti web stranice četiri navedena medija, kao i da neki od hakerskih napada dolaze sa IP adresa iz Bosne i Hercegovine”, ističu BH novinari. 
 
Indikativno je i to, dodaju, što je ovo cyber nasilje pokrenuto gotovo istovremeno nad medijima koji imaju brojne pratioce i raznovrsnu publiku, te kritički izvještavaju o vladajućim strukturama u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
“Upravni odbor BH novinara podsjeća kako DDoS napadi na medije nisu samo još jedan od primjera brutalnog kršenja medijskih sloboda i pokušaja ekonomskog uništavanja medija, već predstavljaju opasan dio organizovanog cyber kriminala kojem policijske strukture u oba bh. entiteta i njihove jedinice za visokotehnološki kriminal moraju stati ukraj”, naglasili su. 
 
Efikasna istraga i sankcionisanje osoba i/ili institucija koje stoje iza cyber napada je zakonska obaveza policije, podsjećaju BH novinari, koja mora uključivati i poduzimanje drugih mjera za siguran i nesmetan rad navedenih medija i njihovih novinara.
 
BH novinari dodaju da daju podršku kolegama iz Nezavisnih novina, magazina Buka, Face TV i BNTV, te stoje na raspolaganju za pravnu pomoć i svaku drugu vrstu podrške u prevazilaženju teškoća izazvanih cyber nasiljem.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.