BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima

BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima

BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima

BH novinari ističu kako je i ovaj slučaj potvrdio potrebu hitnog donošenja Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma.
 
foto: N1
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima i urednicima N1 televizije u nastojanjima da, kako navode u saopćenju, omoguće svim građanima Bosne i Hercegovine praćenje njihovog programa putem različitih internet platformi i mreža kablovskih operatera, uključujući i platforme BH Telecoma.
 
“N1 televizija zauzima značajan dio informativnog prostora BiH, zahvaljujući, prije svega, brojnim i raznovrsnim programskim sadržajima, te ispunjavanju informativnih potreba građana za različitim i pluralnim informacijama od značaja za javnost. Ovakva pozicija N1 posebno je važna u vrijeme predizborne kampanje, koja u BiH počinje 2. septembra, a bilo kakav pokušaj uskraćivanja prava građanima da prate N1 treba tumačiti kao nedozvoljeno ograničavanje slobode izražavanja i informisanja”, kažu iz BH novinara.
 
Upravni odbor BH novinara dodaje kako posebno izražava žaljenje zbog činjenice da finansijski, politički i drugi interesi vlasnika i menadžmenta BH Telecoma, i United Media, u čijem sastavu posluje N1, mogu dovesti u pitanje dostupnost programskih sadržaja ove televizije građanima BiH, posebno jednog njenog entiteta – Federacije BiH. U tom kontekstu, UO BH novinara naglašava kako se ni u jednom demokratskom društvu ne bi smjelo dogoditi da “interesi kapitala i trka za profitom nadvladaju javni interes i pravo građana na slobodu informisanja”.
 
BH novinari podsjećaju da su pregovori i zahtjevi obje kompanije  –  BH Telecoma i United Media potpuno u skladu sa važećim zakonima, pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i važećom Direktivom Evropske unije (EU) iz 2010. godine.
 
Međutim, ističu i da legalnost i legitimnost obnove međusobnog ugovora o distribuciji televizijskih programa putem zemaljske radio-difuzne mreže ne bi smjela narušiti integritet i slobodno djelovanje N1 TV, niti dovesti u pitanje funkciju novinarstva kao javnog dobra.
 
BH novinari naglašavaju kako je i ovaj slučaj potvrdio potrebu hitnog donošenja Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma, čiji se nacrt nalazi, kako ističu, u ladicama Ministarstva prometa i komunikacija BiH od decembra 2018. godine. Podsjećaju kako je nacrtom ovog zakona predviđeno ne samo objavljivanje podataka o vlasništvu nad medijima, već i razdvajanje uredničke politike, programske funkcije i javne odgovornosti medija od finansijskih i svih drugih interesa medijskih vlasnika.
 
Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom, okončao je s 31. augustom u ponoć, javlja N1
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.