BH Novinari, RAK i novinari TVSA osudili pritiske zbog objavljivanja Andronikovih karikatura

Brojne su osude pritisaka menadžmenta i Stranke demokratske akcije zbog kritika na objavljivanje karikatura autora Filipa Andronika u programu TVSA. Saopštenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA kao i promptna reakcija SDA nedozvoljeno su političko uplitanje

BH Novinari, RAK i novinari TVSA osudili pritiske zbog objavljivanja Andronikovih karikatura

Brojne su osude pritisaka menadžmenta i Stranke demokratske akcije zbog kritika na objavljivanje karikatura autora Filipa Andronika u programu TVSA.

Saopštenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA kao i promptna reakcija SDA nedozvoljeno su političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost, te jedan od najgrubljih primjera kršenja člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, poručuju iz Upravnog odbora BH novinara.

Osude dolaze nakon, kako kažu, zavođenja cenzure i kršenja prava na slobodu izražavanja na Kantonalnoj televiziji nakon gostovanja karikaturiste i strip crtača Filipa Andronika u emisiji Dobre vibracije, koju uređuje Enisa Skenderagić.

„Nedopustivo [je] dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno-političkoj osnovi tumačiti i manilupirati sadržajem objavljenih karikatura. Imajući u vidu činjenice da je 'humoristički i satirični žanr’ zaštićeni članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava ‘viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije’ (kako se navodi u dokumentima Vijeća Evrope),  reakcije  upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa drugo nego pokušaj zavođenja medijskog i umjetničkog mraka u Sarajevskom kantonu, odnosno, bosanskohercegovačkom društvu u cjelini”, stoji u saopštenju UO BH novinara.

Iz Vijeća uposlenika TVSA u medijima poručuju da i oni osuđuju političke pritiske i zloupotrebe rukovodećih pozicija u televiziji, te da podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sagovornika i gostiju u programu.

Navode kako ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih na pretpostavkama, te da je sloboda umjetnikovog izražavanja kao i sloboda medija beskompromisno ugrožena.

„S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke, Vijeće uposlenika TVSA apeluje na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju“.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH obavijestila je javnost da emitovani sadržaj nije u suprotnosti sa pravilima emitovanja i podsjetila na pravo na slobodu izražavanja koje podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature.

„Lične emocije ne mogu biti povod  za ograničavanje ovih sloboda, što je potvrđeno brojnim odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu. Agencija, u skladu sa nadležnostima, štiti slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo u demokratskom društvu, te osuđuje svaku vrstu političkog i drugog pritiska na slobodu izražavanja“, kažu iz RAK BiH.

Ovo nije prvi put da upravljačka struktura javne radio-televizije TVSA ograničava pravo na slobodu izražavanja svojih uposlenika i gostiju. Medicentar Sarajevo je u više navrata pisao o političkim pritiscima na javne medije koji se često vrše kroz finansiranje medija iz javnih budžeta i imenovanje upravljačkih struktura. I ove godine, kao i prethodnih, iz budžeta Kantona Sarajevo je izdvojeno oko 3.5 miliona maraka za TVSA, a sredstva ovoj radio-televiziji ranije su dostavljana i iz sarajevskih općina i Grada Sarajevo.

Ovakve vrste direktnih izdvajanja bez jasnih kriterija i na osnovu odluka političkih tijela omogućuvaju da se političke strukture miješaju u uredničke politike javnih medija, pokazala su istraživanja Mediacentra Sarajevo. Miješanje uprave i nadzornog odbora u rad redakcije, novinara i urednika protivno je principima slobode medija.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.