BH novinari: Skupština i Vlada KS moraju zaustaviti političke pritiske na TVSA

BH novinari: Skupština i Vlada KS moraju zaustaviti političke pritiske na TVSA

BH novinari: Skupština i Vlada KS moraju zaustaviti političke pritiske na TVSA

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje eksplicitne pokušaje diskreditovanja TVSA kao javnog medijskog servisa svih građana i naroda Kantona Sarajevo.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari oglasili su se saopštenjem u kome navode da od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo zahtijevaju da spriječe i sankcionišu svaki vid političkih pritisaka i pokušaja utjecaja na uređivačku politiku i programske sadržaje Televizije Sarajevo (TVSA).
 
Nakon donošenja novog Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta u TVSA, kako pišu BH novinari, jučer se saopćenjem oglasilo Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu, navodeći kako su „zatečeni odlukom direktorice JP TVSA Duške Jurišić da ukine redakciju dokumentarnog programa ove TV kuće“.
 
„Iz Stranke za BiH su neprimjereno optužili menadžment TVSA i direktoricu Jurišić da kreira 'novi agresivni koncept na biće, osjećaje i potrebe gledateljstva TVSA', uz zaključak da je ukidanjem redakcije dokumentarnog programa 'jasno da će biti smanjena proizvodnja emisija o protekloj agresiji'. S druge strane, iz TVSA ističu da prema novom Pravilniku i drugačijoj funkcionalnoj organizaciji, postoji Odsjek informativnog i obrazovnog programa koji će 'omogućiti veći broj dokumentarnih emisija nego u proteklom periodu'“, navode BH novinari u svome saopćenju te dodaju kako ovo nije prvi put da predstavnici političkih stranaka u Kantonu Sarajevo vrše otvorene političke pritiske i direktno se miješaju u programsku politiku TVSA.
 
„Ovog puta, posebno je zabrinjavajuća gotovo otvorena prijetnja u saopćenju Kantonalnog vijeća Stranke za BiH o tome kako će oni učiniti sve da spriječe i 'neutrališu rezultate djelovanja' onih koje nazivaju 'ideolozima antinarodnih politika'“, naveli su u saopćenju.
 
Takođe, ističe se da Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje eksplicitne pokušaje diskreditovanja TVSA kao  javnog medijskog servisa svih građana i naroda Kantona Sarajevo, koji se finansira novcem poreskih obveznika, a ne privatnim sredstvima bilo koje političke partije ili pojedinca na javnoj funkciji.
 
Kažu i da je to istovremeno i grubo kršenje slobode medija i narušavanje uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije TVSA, kao i profesionalnog integriteta direktorice Jurišić, uposlenih novinara i svih drugih uposlenika ovog medija.
 
BH novinari podsjećaju da predstavnici stranaka koje participiraju u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo moraju djelovati isključivo u okvirima svojih nadležnosti kada je riječ o djelovanju TVSA, što podrazumijeva razmatranje izvještaja o poslovanju te imenovanje nadzornih tijela i menadžmenta. Iz ovog udruženja napominju i da sve što izlazi izvan tih okvira, predstavlja atak na slobodu izražavanja i nezavisnost rada medija, koji se ne smije dozvoliti ukoliko se želi imati istinski nezavisan, profesionalan javni servis koji djeluje u interesu građana i njihovog prava na informisanje.
 
U svome saopćenju pozvali su članove Skupštine i Vlade KS da bezuvjetno podrže menadžment i uposlenike TVSA u nastojanjima da realizuju svoju osnovnu misiju te da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili svi budući pokušaji političkih utjecaja i pritisaka na rad Televizije Sarajevo.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.