BH novinari traže javno izvinjenje gradonačelnika Zenice zbog izjava upućenim novinarima javnih servisa

BH novinari traže javno izvinjenje gradonačelnika Zenice zbog izjava upućenim novinarima javnih servisa

BH novinari traže javno izvinjenje gradonačelnika Zenice zbog izjava upućenim novinarima javnih servisa

foto: BHRT

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, protiv novinara dopisnika javnih servisa BHRT-a i FTV-a koje su izrečene tokom gostovanja u programu televizije N1. Iz BH novinara su od gradonačelnika Kasumovića zatražili javno izvinjenje spomenutim novinarima.

Gradonačelnik Kasumović je tokom gostovanja u emisiji N1 televizije  rekao da su dopisnici javnih servisa iz Zenice “visoki funkcioneri” u političkim strankama, a novinara Haruna Bošnjaka je opisao kao “visokopozicioniranog člana SDA”. Iz BH novinara su saopštili da je gradonačelnik Kasumović, bez ikakvih dokaza, optužio novinare javnih servisa da građane Zenice drže u informativnoj blokadi i da samo “na negativan način” izvještavaju o Zenici i njenim lokalnim vlastima.

“UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim iznošenje neistina o novinarima BHRT i FTV, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući i brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu”, pišu BH novinari i dodaju da politički pritisci i gušenje medijskih prava i sloboda u Zenici kontinuirano traju od 2016. godine.

Harun Bošnjak, novinar BHRT-a, za Media.ba kaže da su takve izjave gradonačelnika Kasumovića “njegov način obračuna sa neistomišljenicima” naglašavajući da je “gospodin Kasumović svaki put bio ponuđen da učestvuje u prilogu koji se tiče rada Gradske uprave na čijem je čelu, kao i to da je u nekoliko navrata to odbio jer, pretpostavljam, nije mu takva priča išla u prilog”. Bošnjak kaže da će bez obzira na ovakve izjave nastaviti raditi posao u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima i da je najvažnije da javnost dobije tačnu i provjerenu informaciju.

“Ono što je meni, a i kolegama u Informativno-tehničkom centru BHT1 i FTV, važnije jeste to da niko, pa ni ostrašćeni gradonačelnik, neće uticati na ono što se plasira iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona”, kaže Bošnjak.

BH novinari su u saopštenju podsjetili i na obavezu medija da “drugoj strani” omoguće demantovanje klevetničkih tvrdnji i skrenuli pažnju televiziji N1, ali i drugim medijima u BiH, da jednostrane, klevetničke izjave i ciljano rušenje profesionalnog integriteta novinara od strane političara nikako ne mogu biti dio poželjne političke debate u medijima.

U zajedničkom saopštenju za javnost reagovali su i javni RTV servisi (BHRT i FTV) u kojem piše da “ovakve izjave u javnom prostoru predstavljaju ozbiljne klevete, nedopustive su i predstavljaju veliki pritisak na objektivno novinarstvo”.

Izvor: BH novinari, BHRT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.