BH novinari uputili javni protest zbog prijetnji upućenih redakciji Nezavisnih novina

BH novinari uputili javni protest zbog prijetnji upućenih redakciji Nezavisnih novina

BH novinari uputili javni protest zbog prijetnji upućenih redakciji Nezavisnih novina

Nepoznati muškarac je putem telefona zatražio da kancelarija Nezavisnih novina bude zatvorena ranije i rekao da će “danas svi biti mrtvi”.

foto: unsplash

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštije su osudili prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti novinara i drugih uposlenika Nezavisnih novina iz Banjaluke zbog toga što je nepoznati muškarac danas sa nepoznatog telefonskog broja pozvao redakciju tog medija  i “prijetećim glasom” zatražio da zatvore kancelariju ranije rekavši da će “danas svi biti mrtvi”.

“Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije Nezavisnih novina predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara”, saopštili su iz BH novinara.

Zbog navedenih prijetnji su iz ovog udruženja poručili da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske trebalo odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača, kao i poduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti sankcionisanje tih prijetnji.

Upravni odbor BH novinara izrazio je zabrinutost zbog, kako su naveli, ozbiljnog povećanja nasilja nad novinarima u BiH. Podsjetili su da je tokom 2020. godine Linija za pomoć novinarima evidentirala 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću i istakli da niti jedan od ovih slučajeva nije okončan kažnjavanjem napadača.

Naglasili su da svaki slučaj predstavlja ozbiljno krivično djelo, koje zahtijeva hitnu reakciju i odlučne mjere policije, pravosudnih i drugih institucija radi kažnjavanja nasilnika.

“Samo se oštrim kaznama i pravnim mjerama mogu zaustaviti prijetnje poput ove upućene redakciji Nezavisnih i zaustaviti novo nasilje prema medijskim profesionalacima u BiH”, poručili su iz BH novinara.

Upravni odbor ovog udruženja i Linija za pomoć novinarima najavili su da će o prijetnjama upućenim Nezavisnim novinama obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te zatražiti i njihovo reagiranje.   

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.