BH Novinari uputili protest gradonačelniku Trebinja

BH Novinari uputili protest gradonačelniku Trebinja

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću zbog neprimjerene komunikacije sa novinarima i bahatog ponašanja prema medijima na konferenciji za novinare održanoj u tom gradu.

Vučurević je prvo bacio diktafon na novinara Nebojšu Vukanovića, dopisnika BN TV i saradnika portal BUKA, a zatim je u nedemokratskoj atmosferi vrijeđao novinare i derao se na njih, pokušavajući pretvoriti press konferenciju u iznošenje privatnih informacija bez ikakvog značaja za obavljanje funkcije gradonačelnika. Bahato i necivilizirano ponašanje Slavka Vučurevića je primitivan čin nedostojan javne funkcije koju obavlja i povjerenja koje su mu iskazali građani Trebinja birajući ga za gradonačelnika. 
 
 
Upravni odbor udruženja ističe kako je ovo samo jedan u nizu neprimjernih postupaka Vučurevića i njegove administracije u općini, te kako su u posljednjih nekoliko mjeseci značajno reducirali komunikaciju sa novinarima i medijima i uveli praksu obaveznog pismenog dostavljanja pitanja prije snimanja intervjua ili izjava, te na brojne druge načine otežali pristup informacijama u posjedu općinskih javnih oragana.
 
BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju zavođenje cenzure nad informacijama u općini Trebinje, a od gradonačelnika Slavka Vučurevića i nadležnih službi zahtjevaju hitno ukidanje svih administrativnih prepreka u slobodnom pristupu informacijama, odlukama i događajima od značaja za javnost.