BHN: Niko ne smije biti šikaniran zbog svoga mišljenja

BHN: Niko ne smije biti šikaniran zbog svoga mišljenja

BHN: Niko ne smije biti šikaniran zbog svoga mišljenja

Iz Udruženja BH Novinari osuđuju javni linč, prijetnje i govor mržnje prema sarajevskom novinaru.

foto: ilustracija/pixabay

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje javni linč, izravne prijetnje i govor mržnje koji se šire putem online medija i društvenih mreža prema Vuku Bačanoviću, slobodnom novinaru iz Sarajeva i donedavnom saradniku Federalne televizije.

U saopštenju kažu:

"Bačanović je 11.jula 2016. godine na svom Facebook profilu  komentirao instalaciju o Republici Srskoj, postavljenu u Sarajevu uoči obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, što je rezultiralo hajkom i oštrim osudama na društvenim mrežama i u medijima, te raskidom saradnje sa FTV.

Sa zaprepaštenjem pratimo manipulativno objavljivanje samo dijelova spornog komentara na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju 'materijal' za produženo javno, Facebook i medijsko nasilje nad Vukom Bačanovićem. Smatramo kako niko ne smije biti proganjan niti šikaniran zbog svoga mišljenja, posebno je nedopustivo da se ugrožavaju sigurnost i život Bačanovića koji je putem Facebooka samo iznio svoje mišljenje. Sa Bačanovićevim mišljenjem i načinom na koji je izneseno – uz korištenje uvredljivog govora suprotnog pravilima civilizirane komunikacije – nije se složio dio javnosti, ali to nikako ne znači da bilo ko ima pravo pozivati na ubijanje Bačanovića ili prizivati 'Jasenovac' za njega i njegovu porodicu.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima podsjećaju kako je hajka na Bačanovića počela onoga trenutka kada su mediji preuzeli i objavili poruku objavljenu na FB profilu, stavili je u kontekst dnevnog događaja i time joj dali neprimjerenu političku i etničku dimenziju. S obzirom da je ta praksa veoma česta u BiH, apeliramo na  medije i novinare u BiH da sa mnogo više profesionalne i moralne odgovornosti, te samo uz dopuštenje autora preuzimaju i javno objavljuju (privatne) statuse i mišljenja iznesena na društvenim mrežama. Takvim postupanjem značajno će suziti prostor za manipulacije, javno huškanje ili širenje mržnje, ali i poštovati pravo na privatnost.  

BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju također kako je kritičko promišljanje naše stvarnosti i aktuelnih zbivanja, čak i na brutalan način, poželjno u bh. društvu, ali ni jedan medij niti novinar ne bi smjeli doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i ksenofobiju. Podjećamo još jednom – govor mržnje nije sloboda izražavanja i zadaća medija je da svaki govor mržnje ili huškanje predstave kao društveno neprihvatljivo ponašanje suprotno univerzalnim ljudskim vrijednostima i pravu na slobodu izražavanja."

Izvor: BHN