BiH mediji: Broj pozitivnih tekstova o LGBT u porastu

BiH mediji: Broj pozitivnih tekstova o LGBT u porastu

BiH mediji: Broj pozitivnih tekstova o LGBT u porastu

Treći izvještaj  pod nazivom "Čekajući ravnopravnost 2" o medijskom izvještavanju o LGBT temama u bosanskohercegovačkim štampanim medijima u 2013. godini predstavljen je 27.03. u prostorijama Mediacentra.  

U analizu koju su uradile Kristina Ljevak, Jasmina Čaušević i Lejla Huremović, a izdao je Sarajevski otvoreni centar, uključeno je praćenje jedanaest dnevnih novina i devet sedmičnih magazina, određene emisije trinaest televizijskih stanica kao i dvadeset web portala. „Kada govorimo o medijskom izvještavanju o ovoj temi moramo istaći da negativno izvještavanje postoji, s tim da je jako važno naglasiti da je broj pozitivnih izvještavanja i tekstova u znatnom porastu u odnosu na protekle godine“ izjavila je Kristina Ljevak jedna od autorica analize.

Kao pozitivan primjer izvještavanja o LGBT osobama, izdvojeni su portal Radiosarajevo.ba, zatim magazin Azra ali i uređivačka politika magazina Dani. "Greške koje se prave prilikom izvještavanja o ovoj temi u nekim slučajevima nisu zlonamjerne već se radi o neinformisanosti, zbog toga se moramo više educirati o LGBT temama. Mediji u našoj državi su nedovoljno posvećeni ovim temama i obično se susrećemo sa površnim izvještajima koji su rađeni po principu „copy-paste, mada je u 2013. godini primjetna veća posvećenost u istraživanju u odnosu na prethodne" navela je novinarka Maša Durkalić. 

Analiza štampanih medija o LGBT temama u Bosni i Hercegovini "Čekajući ravnopravnost 2" dostupna je i online.