BiH ne smije postati jedina evropska zemlja bez javnog servisa

BiH ne smije postati jedina evropska zemlja bez javnog servisa

BiH ne smije postati jedina evropska zemlja bez javnog servisa

Upozorenje Evropske i Međunarodne federacije novinara.
 
foto: Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo
 
Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) suočena je sa katastrofalnim finansijskim poteškoćama i rizikom od gašenja, zbog čega će, ukoliko se ne postigne dogovor o finansiranju, bez posla ostati 800 zaposlenih, navodi se u jučerašnjem saopštenju Evropske i Međunarodne federacije novinara (EFJ i IFJ).
 
Dvije organizacije su apelovale na rukovodstvo BHRT-a, kao i političare, da hitno pronađu rješenje.
 
Predsjednica EFJ-a Maja Sever je kazala da bi Bosna i Hercegovina (BiH) mogla postati jedina evropska država bez javnog medija. 
 
“Prošlo je mjesec dana otkako je BHRT zvanično bez finansiranja, a političari se još uvijek ne slažu oko rješenja. Moraju shvatiti da je to vanredna situacija. Solidarni smo sa radnicima BHRT-a koji i dalje rade u ovoj teškoj situaciji”, izjavila je Sever.
 
Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié je kazala da ova organizacija stoji uz radnike BHRT-a i da poziva vladu da preduzme mjere. 
 
“Javnost ima interes da dobije pristup jakim, kvalitativnim, nezavisnim javnim medijima i to ima cijenu: pristojne plate za sve radnike i sigurnost zaposlenja”, naglasila je.
 
EFJ i IFJ u saopštenju napominju da je državni javni emiter ostao bez jedinog izvora prihoda, kada Elektroprivreda BiH nije naplatila TV pretplatu od građana uz januarske račune za struju. Podsjeća se da ugovor s Elektroprivredom BiH nije obnovljen prošlog decembra nakon spora oko ugovora sa upravom BHRT-a.
 
Finansijski problemi BHRT-a su dugotrajni, pišu EFJ i IFJ, dodajući da se zaposlenima od 2015. godine ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Osim toga, kako se dodaje, od 2017. godine krši se Zakon o javnom RTV sistemu sa Radio-televizijom Republike Srpske (RTRS), javnim servisom iz bh. entiteta Republika Srpska (RS), jer se ne prenosi odgovarajući dio poreza na BHRT, što je smanjilo raspoloživa sredstva za 41 milion eura. Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, javni servis u Federaciji BiH, također duguje nacionalnom javnom servisu skoro osam miliona eura. Sva ova dugovanja su, piše u saopštenju, predmet sudskih sporova.
 
Nezavisni sindikat radnika BHRT-a osuđuje nejednakost plata između uprave i zaposlenih, pri čemu novac poreznih obveznika nije pravilno raspoređen među radnicima BHRT-a. Postoje i problemi sa zastarjelom opremom koju koriste zaposlenici BHRT-a, od kojih je neka starija od 40 godina.
 
Nezavisni sindikat radnika BHRT-a upozorio je 30. januara da, ukoliko budu prisiljeni da koriste svoja zakonska prava, može doći do prekida u emitovanju programa i drugih telekomunikacionih usluga, te da će državni i entitetski organi, kao i menadžment sva tri javna emitera, biti odgovorni za to.
 
IFJ i EFJ naglašavaju da podržavaju sindikalne zahtjeve za hitno postizanje sporazuma, kao i za implementaciju pravednih plata i boljih uslova rada. Sindikat također poziva finansijske inspekcije i tužioce da utvrde gdje su završila sredstva zaposlenih i ko je odgovoran za stečaj BHRT-a, kako bi se kaznili oni koji su prekršili zakon.
 
“Osim što nam osam godina nisu uplaćivani doprinosi za sramotno niske plate, što se posebno negativno odražava na penzije, radnici BHRT-a nisu dobili dio decembarske plate, a sasvim je sigurno da nećemo ni primiti sljedeću platu za januar. Radnici su u strahu za egzistenciju i život svojih porodica. Brinemo kako ćemo platiti kredite i preživjeti. Sve što tražimo je da nam omoguće da budemo profesionalci, da radimo svoj posao i da za to budemo adekvatno plaćeni”, rekla je Neda Tadić, novinarka BHRT-a i članica Nezavisnog sindikata radnika BHRT-a.
 
Mediji su jučer prenijeli izjavu ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte koji je poručio da ovo ministarstvo radi sve što je u njegovoj moći da pomogne javnom RTV servisu BiH.
 
Kako je kazao, postoji dogovor da ide jednokratna pomoć sa nivoa Vijeća ministara iz resora komunikacija i prometa. Čeka se mišljenje Vijeća za državnu pomoć, a ona se odnosi ne samo na plate već i na nabavku digitalne opreme.
 
“Moje predviđanje je da će to biti četiri miliona maraka za BHT”, rekao je Forto. Kaže da se brzo očekuje rješenje pitanja naplate RTV takse u Federaciji BiH, te imenovanje nove uprave FTV-a nakon deblokade rada Parlamenta Federacije BiH.
 
Izvor: EFJ, IFJ, FTV

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.