BIRN suspendovao mapu krajnje desnih i ekstremističkih grupa na Balkanu

BIRN suspendovao mapu krajnje desnih i ekstremističkih grupa na Balkanu

BIRN suspendovao mapu krajnje desnih i ekstremističkih grupa na Balkanu

Objavljeni podaci neće biti dostupni na web stranici dok se ne završi nezavisna revizija.

foto: Balkaninsight

BIRN-ova mapa krajnje desnih i ekstremističkih grupa na Balkanu, koja dokumentuje organizacije i grupe aktivne u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, trenutno je nedostupna za javnost dok se ne dobije rezultat nezavisne revizije, objavljeno je na internet stranici Balkaninsight 13. decembra.

“Kao organizacija posvećena visokokvalitetnom, prekograničnom novinarstvu zasnovanom na podacima, BIRN je posvećen održavanju najviših profesionalnih standarda i predstavljanju činjenica na jasan i transparentan način”, dodaje se u objavi.

BIRN je, kako se navodi, donio odluku da podatke pošalje na nezavisnu reviziju 25. novembra, nakon završetka niza internih procedura. Kako je za sveobuhvatan proces pregleda potrebno vrijeme, BIRN je odlučio suspendovati mapu 11. decembra, tako da prethodno objavljeni podaci neće biti dostupni na web stranici dok se pregled ne završi. BIRN će zatim ponovo učiniti dostupnom bazu podataka i objaviti rezultat pregleda.

Provjera je najavljena nakon velikog broja kritika na interaktivnu mapu u kojoj su označene desničarske i ekstremističke organizacije, a u kojoj se našlo i više aktivista i akativistkinja iz Crne Gore, među kojima i dvije novinarke iz te države. 

U BIRN-ovoj interaktivnoj mapi bila je mapirana 71 organizacija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori. Prema toj mapi u Crnoj Gori djeluje sedam organizacija koje su označene kao ekstremističke. Među mapiranim organizacijama iz Crne Gore našlo se i više aktivista i akativistkinja iz Crne Gore, među kojima i dvije novinarke iz te države. 

"Nezavisna komisija, uključujući stručnjake za uredništvo i predmet, pregledat će sadržaj i metodologiju mape. BIRN neće odgovarati na pojedinačne medijske upite o ovom pitanju dok se pregled ne završi", naveli su na stranici Balkaninsight.

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.