Bjeloruski novinari dobitnici UNESCO-ove Svjetske nagrade za slobodu medija

Bjeloruski novinari dobitnici UNESCO-ove Svjetske nagrade za slobodu medija

Bjeloruski novinari dobitnici UNESCO-ove Svjetske nagrade za slobodu medija

„Važno je shvatiti da su gotovo svi nezavisni mediji blokirani u Bjelorusiji“, rekao je Barys Haretski, zamjenik predsjednika BAJ-a.
 
foto: Ricardo Gutierrez / EFJ
 
Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) dobitnik je ovogodišnje UNESCO-ove Svjetske nagrade za slobodu medija, jedne od najprestižnijih nagrada za slobodu medija.
 
“Dodjelom nagrade BAJ-u stojimo uz sve novinare širom svijeta koji kritikuju, suprotstavljaju se i razotkrivaju autoritarne političare i režime prenoseći istinite informacije i promovišući slobodu izražavanja”, rekao je Alfred Lela, predsjednik međunarodnog žirija Nagrade UNESCO/Guillermo Cano.
 
Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, dodala je da ova nagrada već 25 godina skreće pažnju na hrabrost novinara širom svijeta koji žrtvuju mnogo toga u potrazi za istinom i odgovornošću.
 
„Još jednom smo inspirisani njihovim primjerom i podsjećamo na važnost osiguravanja prava novinara svugdje da slobodno i sigurno izvještavaju“, rekla je Azoulay.
 
Ujedinjeni narodi navode podatak da su od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, koji su održani u augustu 2020. godine, ugrožena osnovna ljudska prava u toj zemlji.
 
UN podsjeća i da je u augustu 2021. godine, nakon policijske racije u kancelariji BAJ-a, Vrhovni sud Bjelorusije naložio raspuštanje ovog udruženja, na zahtjev tamošnjeg Ministarstva pravde.
 
Iz Međunarodne federacije novinara (EFJ) razgovarali su sa Barysom Haretskim, zamjenikom predsjednika BAJ-a, koji je rekao da ova nagrada za njih predstavlja veoma visoku ocjenu njihovog rada ali i priliku da se posveti više pažnje situaciji u Bjelorusiji. 
 
“Zadnje dvije godine radimo u vanrednoj situaciji i nažalost do sada nismo vidjeli nikakav napredak. Naše kolege su i dalje u zatvoru. Ova nagrada je još jedna prilika da se svijet podsjeti na to”, istakao je te dodao da je Bjelorusija danas u teškoj situaciji zbog sankcija i pritiska od Rusije. 
 
Haretski je istakao podatak da je pet bjeloruskih urednika u zatvoru. 
 
“Kako su vlasti uništile gotovo sve nezavisne redakcije, većina nezavisnih medija radi van Bjelorusije. Važno je shvatiti da su gotovo svi nezavisni mediji blokirani u Bjelorusiji, što znači da ljudi ne mogu lako pristupiti informacijama. Ali uprkos ovoj situaciji, nezavisni mediji nastavljaju da informišu svoju publiku putem platforme Telegram, VPN-a, proxy servera (servisa koji se koriste za osiguranje korisničkih informacija pomoću skrivanja IP adrese) itd. Ovo je važnije zbog toga što bjeloruska populacija i dalje može dobiti nezavisne informacije, jer je ruska propaganda sve jača”, naglašava.
 
Odgovarajući na pitanje kako situacija u Ukrajini utiče na njihov rad kaže da se “nada da će Ukrajina dobiti rat, jer će to dovesti do promjena u cijelom regionu”. 
 
BAJ je formiran 1995. godine kao nevladino udruženje medijskih radnika sa ciljem promocije slobode izražavanja i nezavisnog novinarstva u Bjelorusiji. Okuplja više od 1.300 novinara i član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ).
 
Na konferenciji naziva “Novinarstvo pod digitalnom opsadom” održanoj od 2. do 5. maja 2022. na kojoj je i dodijeljena Svjetska nagrada za slobodu medija raspravljalo se o uticaju digitalne ere na slobodu izražavanja, ali i o sigurnosti novinara, slobodi pristupa informacijama i privatnosti. 
 
Ova nagrada UNESCO-a nazvana je po Guillermu Cano Isazi, kolumbijskom novinaru, koji je ubijen ispred redakcije novina El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. 
 
Izvor: IFJ, UN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.