Borba protiv lažnih vijesti nije samo na novinarima

Borba protiv lažnih vijesti nije samo na novinarima

Borba protiv lažnih vijesti nije samo na novinarima

Uključivanje konzervativaca, bolja saradnja između novinara i akademije i više podataka iz velikih kompanija koje se bave društvenim mrežama moglo bi da pomogne u borbi protiv lažnih vijesti, kaže nova studija koju su napravili Harvard Kennedy School i Northeastern University.

„Dok bilo koja grupa može da povjeruje u lažne informacije, dezinformacije su trenutno većinom patologija desnice, a ekstremni glasovi desnice nastavljaju napadati mainstream medije“, kaže studija, „Kao rezultat, neki glasači konzervativci su čak sumnjičavi na fact-checking sajtove“.

Prva preporuka je da se u borbu protiv lažnih vijesti uključe i konzervativni glasovi i institucije. Ideja koju studija predlaže je i da stručnjaci budu uključeni u rad u redakcijama gdje mogu služiti kao savjetnici i mogu prikupljati potrebne podatke. Bilo je i prijedloga da se napravi Wikipedia za povjerljive podatke o aktualnim temama. Takav resurs bi dao novinarima jeftine i pouzdane izvore informacija kako bi dobro utemeljeno novinarstvo nadjačalo dezinformacije na društvenim mrežama. Takvi alati bi mogli da naprave smjernice ka izvorima podataka, materijale za kontekst priče i za razumijevanje značajne statistike. Još jedna od preporuka je i uključivanje platformi koje služe kao društvene mreže koje bi sarađivale sa novinarima.

Cijeli izvještaj dostupan je ovdje.