Britanska vlada otvara tajne istorijske arhive

Britanska vlada otvara tajne istorijske arhive

Britanska vlada otvara tajne istorijske arhive

Britanska vlada je najavila deklasificiranje više od milion istorijskih tajnih dokumenata o zloupotrebama, ratnim zločinima i diplomatskim intrigama u bivšim kolonijama.

Foto: Vice

Britanski Foreign & Commonwealth Office (FCO) ove sedmice je prvi put uveo grupu novinara u tajne istorijske arhive koje sadrže milione dokumenata o britanskim diplomatskim i kolonizatorskim aktivnostima, od kojih su neki stari i do četiri stoljeća. "Neki od dokumenata su iz 17. stoljeća, drugi sadrže dokaze o ubistvima i mučenjima od strane britanskih kolonijalnih vlasti - bila bi to bombastična priča poput one o NSA, kada bi se 200 godina stare vijesti mogle prodati", kaže Katie Engelhart iz Vice-a, jedna od novinarki koje su posjetile arhiv. Prema najavljenim planovima, oko 60 hiljada dokumenata će biti dostupno javnosti u narednih 5 godina, a kompletan arhiv bi trebao biti pregledan i pušten u javnost do 2027.

Arhiv se nalazi u kompleksu Hanslope Park u Buckinghamshireu i interes medija i istoričara je pobudio 2011. godine, kada je tokom procesa koji je protiv britanskih vlasti pokrenula grupa Kenijaca otkriveno da FCO posjeduje hiljade dokumenata o aktivnostima u kolonijama i da su neki od njih klasificirani kao tajni unatoč Zakonu o javnim informacijama, koji nalaže da većina vladinih dokumenata mora biti dostupna javnosti 30 godina nakon njihovog kreiranja.

Izvor: The Daily Dot, Vice