CINS: Dodikove optužbe ugrožavaju bezbjednost novinara

CINS: Dodikove optužbe ugrožavaju bezbjednost novinara

CINS: Dodikove optužbe ugrožavaju bezbjednost novinara

Predsjednik Republike Srpske je optužio Dinu Jahića i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji je Jahić glavni urednik, da rukovode “centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija”. 

Jedna od tema press konferencije na kojoj je govorio Milorad Dodik bila je i objavljivanje istraživanja o imovini političara u BiH, kojeg je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, te neki smatraju da je prozivanje Jahića rezulatat toga što je Dodikov tim pomiješao CIN i CINS. Na dan objave istraživanja u nekoliko medija iz Republike Srpske objavljen je tekst “Prljavi poslovi Soroševog instruktora”, koji navodi da Jahić raspolaže fondovima od 38 miliona dolara za razvoj istraživačkog novinarstva u regionu, dok zapravo “ruši vlast po volji moćnih sponzora”.

 

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i druge medijske organizacije iz regiona snažno su reagovale na ovu prozivku, upozoravajući koliko opasno može biti širenje neistina o novinarima.

“CINS smatra da je na ovaj način, iznoseći netačne informacije i stavljajući ih u pogrešan kontekst, Dodik direktno ugrozio bezbednost Jahića, ostalih članova redakcije i njihovih porodica. Potpuno je nedopustivo i uznemirujuće da osoba koja obavlja javnu funkciju koristi fabrikacije za sticanje jeftinih političkih poena i skretanje pažnje sa zaista važnih stvari, poput trošenja novca građana i imovine funkcionera”, kaže se u tekstu objavljenom povodom događaja na CINS-ovom web sajtu.

U reakciji se također navodi da će Jahić i CINS, u dogovoru sa advokatima, preuzeti sve potrebne pravne radnje i obratiti se relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Izvor: CINS, DanasCenzolovka