CPJ: U 2015. zatvoreno 199 novinara

CPJ: U 2015. zatvoreno 199 novinara

CPJ: U 2015. zatvoreno 199 novinara

Širom svijeta, 199 novinara i novinarki nalazi se u zatvorima, najviše njih u Kini i Egiptu, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Kina i Egipat nalaze se na vrhu liste po broju uhapšenih novinara, a prate ih Iran, Eritreja i Turska. Iako je ukupan broj zatvorenih novinara nešto niži nego protekle godine, iz podataka prikazanih u izvještaju vidi se da neke zemlje još uvijek sistematski koriste zastrašivanja i hapšenja kao metod kontrole medija i novinarskog izvještavanja. Autori izvještaja posebno izdvajaju primjer Egipta kao zemlje u kojoj su u prethodnoj godini značajno deteriorirale medijske slobode i gdje je trenutno zatvoreno 23 novinara, dok 2012. nijedan nije bio u zatvoru. Ističe se i primjer Turske, koja je 2014., nakon dvije godine na vrhu ove liste, oslobodila desetine novinara iz zatvora, no ove godine, nakon niza političkih previranja vezanih za izbore i umiješanost u sirijski konflikt, udvostručila broj uhapšenih medijskih radnika.

 

Na samom vrhu liste, koja obuhvata podatke zaključno sa 1.12.2015., drugu godinu zaredom nalazi se Kina, gdje je u zatvoru trenutno 49 novinara. Usporavanje ekonomskog rasta zemlje i borba protiv korupcije učinili su izvještavanje o finansijskim pitanjima posebno osjetljivom temom u ovoj zemlji.

Izvještaj Komiteta za zaštitu novinara uključuje i detaljne profile novinara i novinarki u zatvorima širom svijeta, a njihove priče dio su kampanje #FreeThePress. 

Izvor: CPJ