Crna Gora: Napadi na slobodnu riječ

Crna Gora: Napadi na slobodnu riječ

Crna Gora: Napadi na slobodnu riječ

Dopisnica crnogorskog lista Dan, Lidija Nikčević, napadnuta je je 03.01.2014 ispred dopsiništva Dana u Nikšiću. Pet dana ranije nepoznati napadač bacio je bombu na redakciju Vijesti u Podgorici. Oba napada, zvanične vlasti su opisale kao napad na slobodnu riječ.

Foto: Uviđaj na licu mjesta (autor: Savo Prelević)

Nikčevićeva, koja je pretučena bejzbol palicom, smatra kako je država odgovorna za napade na predstavnike medija u Crnoj Gori. "Ovo se desilo meni, ali čini mi se da će se ovakve stvari nažalost još dešavati, jer prosto ne vidim da napada na moje kolege i dalje neće biti. Jučer se ovo desilo meni, sutra će nekome drugom", kazala je Nikčevićeva u izjavi za Anadolu Agenncy a prenosi Radiosarajevo.

Nepoznati počinitelji bacili su, 26.12.2013. eksplozivnu napravu na zgradu u kojoj se nalazi redakcija Vijesti. Eksploziv je bačen ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. U samom napadu nike bilo ozlijeđenih, a direktor Vijesti, Željko Ivanović, istakao je kako je napad na redakciju predstavlja teroristički čin i pokušaj ubistva glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića, prenosi Politika.

"Izrazito sam zabrinuta za sigurnost novinara u Crnoj Gori. Činjenica da, još uvijek, niko nije procesuiran zbog napada na Vijesti, niti zbog bombe koja je bačena ispred kuće novinara Tufika Softića, šalje poruku da ovakva djela mogu proći nekažnjeno," navela je Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović

Iz Udruženja novinara Crne Gore pozvali su, nakon napada na novinarku Lidiju Nikčević, predstavnike crnogorskih medija da se ujedine u osudi nasilja nad novinarima i da nakon božićnih praznika organizuju generalni štrajk uz zahtjev da bude zaustavljeno gušenje novinarskih i ljudskih sloboda. 

Izvor: Politika, Radiosarajevo, H-Alter