Crowdfunding platforma Press Start počela sa radom

Crowfunding platforma Press Start počela sa radom

Crowdfunding platforma Press Start počela sa radom

Platforma Press Start, namijenjena prikupljanu donacija za objavljivanje osjetljivih novinarskih priča, počela je sa radom.
 
Crowdfunding platforma Press Start predstavila je početne projekte pet novinara iz Armenije, Konga, Hondurasa, Libana i Makedonije.
 
Nakon predstavljanja njihovih profila na web stranici platforme, naredni cilj je prikupiti dovoljno sredstava za realizovanje novinarskih priča.
 
"Prva smo globalna crowfounding platforma za povezivanje novinara, koji žele da izvještavaju o pričama od značaja za njihovu zajednicu, sa ljudima širom svijeta koji razumiju važnost slobodne štampe za demokratiju. Ovi novinari rizikuju svoje karijere i živote kako bi naveli moćnike da polože račune i potrebna im je javna pažnja i podrška", poručili su iz Press Starta.
 
Svaki mjesec, fokus će biti na na novoj grupi novinara koji dolaze iz zemalja u kojima je sloboda štampe i izražavanja ugrožena.
 
"Press Start dozvoljava ljudima širom svijeta da imaju pravi utjecaj tako što će omogućiti lokalnim novinarima da izvještavaju o pričama koje su važne za njihove zajednice i, drugačije, ne bi bile ispričane", izjavio je Gary Regenstreif, predsjedavajući Savjetodavnog vijeća Press Starta.
 
Press Start omogućava nekoliko načina donacija, od individualne podrške određenom novinaru, preko mjesečne pretplate i zajedničkih fondova, pa do institucionalnog doniranja.