Desničari nastoje smanjiti medijske slobode u Austriji

Desničari nastoje smanjiti medijske slobode u Austriji

Desničari nastoje smanjiti medijske slobode u Austriji

Bivši vicekancelar Austrije i predsjednik desničarske populističke Slobodne stranke Austrije (FPO) u objavljenom tajnom videu poziva na narušavanje medijskih sloboda u toj zemlji.

foto: pixabay

Heinz-Christian Strache, bivši austrijski vicekancelar, izazvao je burne reakcije javnosti nakon izjava u video snimku objavljenom u petak u njemačkom Suddeutche Zeitungu. Pored političkih tema, na snimku je komentarisao i medije i rekao da želi manju slobodu medija u Austriji.

“Želimo da izgradimo medijski prostor, kao što je to uradio (Viktor) Orban”, rekao je Strache u snimku missleći na mađarskog premijera koji je skoro u potpunosti zabranio slobodu medija u toj zemlji, piše Suddeutche Zeitung.

Privatni snimak u trajanju od šest sati nastao je na Ibizi u julu 2017. godine, tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji. Na snimku Strache i njegov saradnik Johann Gudenus, potpredsjednik desničarske populističke FPO, razgovaraju sa ženom za koju se pretpostavlja da je nećakinja ruskog oligarha koji navodno želi ilegalno uložiti milione eura u austrijsku privredu. Tom prilikom oni joj obećavaju prednost pri dodjeli javnih ugovora, u zamjenu za finansijsku pomoć za predizbornu kampanju FPO-a. Dan poslije objavljivanja snimka prošle sedmice, Strache je podnio ostavku kako bi spriječio raspad koalicione vlade, a većina političara je zatražila raspisivanje novih izbora u ovoj zemlji. To je potvrdio i austrijski kancelar, Sebastian Kurtz, rekavši da će raspustiti vladu i održati nove izbore ove jeseni.

Ovo nije jedini napad na novinare koji dolazi od te političke stranke. U aprilu je Harald Vilimsky iz FPO-a, član Evropskog parlamenta, napao novinara austrijskog javnog emitera (ORF) Armina Wolfa nakon što je uporedio anti-muslimanski plakat njegove stranke sa nacističkom propagandom iz Drugog svjetskog rata. Vilimsky je tada rekao da zbog takvog pitanja “neće ostati bez posljedica” i da bi da je on na čelu odmah otpustio novinara, prenijeli su tada Reporteri bez granica.

Nakon intervuja sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Belenom, u februaru je glasnogovornik FPO-a, Hans-Jorg Jenewein, prozvao novinara Wolfganga Wagnera, optuživši ga da izvještava u korist jedne političke stranke i da njegova pitanja podsjećaju  na istočno-njemački informativni program zbog čega bi ga trebalo zapaliti. Wagner je zbog ovih uvreda tužio FPO za klevetu gdje je presuđeno u korist novinara.

“U ovom poslu sam 30 godina, tako da sam navikao na mnoge kritike i pritisak. Ali to nije normalno”, rekao je Wagner za Columbia Journalism Review.

Prošle godine je ministar unutrašnjih poslova i član FPO-a, Herbert Kickl, naredio policijskim uredima za medije da skoro u potpunosti prekinu saradnju sa redakcijama koje smatraju kritičnim i zabranio je novinarima da postavljaju pitanja na vladinim konferencijama za medije.

U posljednjih nekoliko godina povećani su pritisci na slobodu medija u Austriji gdje novinare često optužuju da su ljevičari i da napadaju vladu. Reporteri bez granica su za pet mjesta niže rangirali tu zemlju na listi Indeksa medijskih sloboda. Austrija se trenutno nalazi na 16. mjestu među 180 analiziranih zemalja.

Izvori: Sueddeutsche Zeitung, Spiegel, CJR, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.