Dodijeljena priznanja UNICEF-a za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

Dodijeljena priznanja UNICEF-a za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

Dodijeljena priznanja UNICEF-a za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

Foto: UNICEF BiH/Panjeta

Na radionici “Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta” održanoj jučer na Jahorini dodijeljena su tradicionalna godišnja priznanja UNICEF-a za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta. Radionici su prisustvovali novinari, urednici, blogeri i influenseri koji su u dosadašnjem radu dali podršku promociji i zaštiti prava djeteta.

Priznanje za najbolji TV prilog dobila je dopisnica N1 iz Tuzle Nataša Tadić za prilog „Djecu liječiti iz budžeta a političare SMS porukama“.  

U kategoriji internet, priznanje je dodijeljeno Midhatu Poturoviću za priču „Super heroj bez plašta“ objavljenu na Radio Slobodna Evropa.

Brankica Smiljanić nagrađena je u kategoriji blog za tekst „Čuvajte djecu od samih sebe“, dok je u kategoriji štampa priznanje otišlo u ruke Živane Jovančić iz Magazina Gracija za priču „Srećan sam, u školi sam!“

Zahvalnice za promociju prava djeteta dobili su Jasna Avdibegović (Federalna novinska agencija), Amina Bijelonja (Glas Amerike-VOA)Velida Kulenović (Radio FBiH), Aida Hrnjić (Al Jazeera Balkans), Katarina Lončar (Bljesak.info), Ammar Grbić (Magazin Preventeen).

Ove godine obilježava se 30 godina Konvencije o pravima djeteta. Na radionici je analiziran medijski doprinos obilježavanju ove godišnjice, diskutovano o promociji kvaliteta obrazovanja i reforme obrazovnog sistema, te rađeno na izradi smjernica za analizu medijskih sadržaja sa aspekta najboljeg interesa djeteta.

Izvor: UNICEF BiH/Panjeta