Dodik optužio Buku, Capital, BN i N1 da rade protiv Republike Srpske

Dodik optužio Buku, Capital, BN i N1 da rade na rušenju Republike Srpske

Dodik optužio Buku, Capital, BN i N1 da rade protiv Republike Srpske

Izjavio je da mediji umreženim aktivnostima protiv RS-a prave atmosferu progona.

Foto: Buka

Predsjednika Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je danas medije Capital, Buku, N1 i BN da rade protiv RS. Ovo je izjavio na današnjoj press konferenciji koja je organizovana nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo optužnicu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

„Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv RS i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa 'Bukom', 'Capitalom', 'BN televizijom', koji se izdajnički odnose prema RS, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari” rekao je Dodik, navodeći da od sarajevskih medija prednjači N1.

„Aktivnosti ovih medija, nad kojima nemam nikakvu kontrolu, se prate. Misle da samo oni imaju pravo da prate, da imaju informacije... Davno smo se mi odmakli od toga”, dodao je.

Na pitanje novinara N1 „da li ste odustali od ranije najavljenih zakona kojima ste obećali da ćete protjerati Sud i Tužilaštvo BiH“, Dodik je rekao:

“Razumijem tvoj poriv da izvučeš ili da pokažeš kako je Milorad Dodik nedoslijedan i kako laže. To razumijem, ali nemoj da budeš očigledan, pokušaj unijeti nekog intelekta. Sve što je Narodna skupština donijela će biti na snazi i biće rehabilitovano. To nismo sprovodili zato što se desio rat u Ukrajini i što su vaši finansijeri pobjesnili pa im treba neko malen kao što je RS da se na njoj iživljava bez ijednog razloga”.

Na pitanje da li ima neke dokaze za milione funti o kojima govori, Dodik je rekao da ima.

„Pitajte vašeg direktor koliko je dobio, mi znamo i ti primaš platu od toga, možda ti ne djeluješ tako, ali ovo nije više priča od 10 godina kada su mogli svašta da rade ovdje. Ruski maligni uticaj, pa ovdje se radi o američkom malignom uticaju'', kazao je, uz komentar da će novinara jednog dana biti sramota da hoda po RS.

„Moraće vas jednog dana biti sramota da hodate po Republici, ne zato što tako misli Milorad Dodik, već zato što urušavate zajedničku vrijednost za koju su ljudi ginuli i za koju se bore. Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otići ću van normi ponašanja, samo da znaš. RS je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo, jer ste vi neprijatelji srpskog naroda”, kazao je, te dodao da je N1 dio mreže za urušavanje RS.

Aleksandar Trifunović, urednik Buke, danas je izjavio da je Dodik iznio brutalne laži i klevete, “navodeći neke milione funti koje smo dobili da bi ga rušili i da treba da pazimo kako i gdje hodamo.”

„Na ovaj način Milorad Dodik crta mete novinarima prozvanih medija i daje naredbu svojim sljedbenocima da mogu da rade šta hoće prema označenim metama, kao onomad kad mi je ostećena imovina a on sam rekao uživo, da sam ja to uradio sam sebi.”, objavio je Trifunović na društvenoj mreži Facebook.

Rekao je i da će Dodika smatrati odgovornim za svaki čin nasilja protiv novinara Buke, kao i svakog člana i članicu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), funkcionere, i članove Parlamenta vladajuće koalicije.

Pozvao je i ambasade da se posvete ovom pozivu na linč.

O ovom slučaju su izvijestili pojedini mediji poput Žurnal.info, Buke i Gerila.info.

Izvori: Zurnal.info, Buka, Gerila.info

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.