Dogovor o Aktu o digitalnim uslugama moguć do kraja juna

Dogovor o zakonu koji nadzire internet moguć do kraja juna

Dogovor o Aktu o digitalnim uslugama moguć do kraja juna

DSA bi obavezao platforme da čine više u borbi protiv ilegalnog sadržaja.
 

foto: Schreenshot YouTube

Zemlje Evropske unije bi mogle do kraja juna postići dogovor o predloženim tehničkim pravilima koja bi primorala online platforme da bolje nadziru internet uprkos razlikama u njihovom pristupu.
 
Akt o digitalnim uslugama (DSA), koji je predložila evropska komesarka za zaštitu konkurenciju Margrethe Vestager, natjerao bi Amazon.com Inc, Apple Inc, Alphabet Inc, Google i vlasnika Facebooka Metu da učine više u borbi protiv ilegalnog sadržaja na svojim platformama ili bi bili suočeni sa dobijanjem kazne do 6 posto od njihovog ukupnog prometa.
 
Ovaj zakon bi bio prvi takve vrste u svijetu, a s njim bi se morale složiti sve zemlje EU i zakonodavci prije nego što postane zakon.
 
“Optimistična sam da možemo postići dogovor prije kraja juna”, rekla je danska zastupnica Christel Schaldemose koja 15. marta treba razgovarati sa francuskim ministrom za digitalna pitanja Cedricom O i šefom industrije EU Thierryjem Bretonom po ovom pitanju. 
 
Schaldemose je kazala da zakonodavci žele da prošire opseg onoga što online platforme moraju da rade, da zabrane one obrasce koji obmanjuju ljude u kojima daju lične podatke kompanijama, kao i da kompanije budu regulisane tamo gde se nalaze. Ona je navela i da bi zemlje poput Irske, gdje Apple, Facebook i Google imaju svoja evropska sjedišta, i Luksemburga, gdje je sjedište Amazona, trebale nastaviti da nadziru kompanije u skladu s principom “zemlje porijekla”.
 
Zastupnici EU također traže zabranu ciljanog oglašavanja za maloljetnike, kao i onog koji je baziran na davanju osjetljivih podataka poput informacija o seksualnoj ili političkoj orijentaciji kako bi se poštovala pravila privatnosti, dok zemlje EU zajedno imaju manje strog stav.
 
Podsjetimo, 20. januara 2020. zastupnici Evropskog parlamenta su odobrili Akt o digitalnim uslugama te je dogovoren nacrt mjera kojima se suzbija protuzakoniti sadržaj, uvodi odgovornost platformi za algoritme te poboljšava moderiranje sadržaja.
 
 
Izvor: Euractiv
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje