Dokumentarni film “Patka” na Zagrebdox 2020

Dokumentarni film “Patka” na Zagrebdox 2020

Dokumentarni film “Patka” na Zagrebdox 2020

Analiza medijskog izvještavanja o migrantima i izbjeglicama bit će dio ovogodišnjeg programa zagrebačkog festivala dokumentarnog filma.

Dokumentarni film u produkciji Mediacentra Sarajevo bit će prikazan na Zagrebdox-u koji se održava od 15. do 22. marta i koji će publici predstaviti više od 100 dokumentaraca u 17 programa.

Film “Patka” (2019), autorice Elvire Jukić-Mujkić, govori o neprofesionalnom medijskom izvještavanju o migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini. Novine, televizija, internetski portali i društvene mreže dizali su paniku pri prvom velikom dolasku migranata i izbjeglica šireći sadržaje o pljačkama, silovanjima i napadima na lokalno stanovništvo. Posredovanjem medija govor mržnje proširio se po čitavoj državi, objavio je Zagrebdox na službenoj stranici.

“Patka” je analiza medijskog izvještavanja o dolasku velikog broja migranata i izbjeglica u BiH tokom 2018. godine kada je u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 23.000 ljudi koji su su bili prisiljeni napustiti svoje domove i krenuti na put s nadom da će doći do mjesta gdje će moći nastaviti svoj život.

Film u produkciji Mediacentra Sarajevo jedan je od 112 dokumentaraca koji će biti prikazani na 16. izdanju zagrebačkog festivala.

“I ove godine publiku ZagrebDoxa očekuje impresivan broj filmova, među kojima su i najnoviji dokumentarni hitovi te filmovi nagrađeni na najprestižnijim festivalima, ali i intimistički, 'neotkriveni' filmski dragulji. Suočavajući gledatelje s urgentnim problemima današnjice, ova ostvarenja zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, a pritom nas upoznaju s inspirativnim i živopisnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini”, rekao je Nenad Puhovski, direktor festivala, na prošlosedmičnom predstavljanju programa.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.