Druga vojska Amerike

Promocija knjige "America's Other Army"

Druga vojska Amerike

Nicholas Kralev, voditelj emisije Conversations with Nicholas Kralev (Razgovori sa Nicholasom Kralevom) i bivši dopisnik listova Financial Times i Washington Times, predstavio je u četvrtak, 8.5.2014. u Sarajevu svoju knjigu America's Other Army (Druga vojska Amerike).

Kralev je govorio o tome kako posao američkih diplomata utječe na svakodnevni život miliona ljudi širom svijeta, te kako se američka diplomatija promijenila nakon 11. septembra. Kralev je nekoliko godina imao pristup  internom krugu američke diplomatije u Washingtonu i širom svijeta. Knjiga America's Other Army se zasniva na njegovim posjetama u više od 50 ambasada i na intervjuima sa 600 karijernih diplomata, kao i sa Hillary Clinton, Condoleezzom Rice, Colinom Powellom i Madeleine Albright. Kralev je kao novinski dopisnik putovao cijelu deceniju sa ovim državnim sekretarima u preko 80 zemalja.

Kralev smatra da je tema diplomatije nedovoljno iskorištena u medijima, da je građani generalno smatraju dosadnom, te na njenom populariziranju radi i kroz scenarij za TV seriju koja bi se bavila životom američkih diplomata.

Za MCOnline komentariše stanje američkih medija nakon 11. septembra i činjenicu da su se nakon ovih događaja američki mediji zainteresovali za izvještavanje o stranim zemljama i terorizmu.