Dvije godine od ubistva Daphne C. Galizia

Dvije godine od ubistva Daphne C. Galizia

Dvije godine od ubistva Daphne C. Galizia

Foto: EFJ

Članovi međunarodnih organizacija za slobodu govora i novinarska udruženja okupili su se danas u Briselu kako bi odali počast ubijenoj novinarki Daphne Caruana Galizia i tražili zatvaranje onih koji su odgovorni za njeno ubistvo.

Novinarka Daphne Caruana Galizia je ubijena prije dvije godine na Malti kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod njenog sjedala. Iako su trojica muškaraca optuženi za njeno ubistvo, još nije određen datum njihovog suđenja, dok oni koji su naredili ubistvo ostaju na slobodi, javlja Međunarodna federacija novinara.

Daphne Caruana Galizia je pisala o korupciji u malteškoj vladi te je izvještavala o nalazima iz Panama Papersa. Desetine tužbi za klevetu nastavljaju se protiv nje posmrtno, što organizacije za medijske slobode i novinarska udruženja smatraju sumnjivim i da nisu u skladu s najboljim međunarodnim praksama. Reporteri bez granica objavili su izvještaj o ubistvu Daphne Caruana Galizia i o sumnjivoj istrazi koja je uslijedila, tražeći transparentnu istragu i javno i pravovremeno suđenje.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda, u zadnje dvije godine, Malta je sa 47. pala na 77. mjesto. Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i dalje su pod visokim rizikom, a građani novinari i aktivisti izloženi su pritisku i zlostavljanju, pišu Reporteri bez granica.

Izvori: RSF, EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.