Dvoje turskih novinara kažnjeni zatvorom zbog objavljivanja naslovnice magazina Charlie Hebdo

Dvoje turskih novinara osuđeno na zatvorsku kaznu zbog prenošenja naslovnice magazina Charlie Hebdo

Dvoje turskih novinara kažnjeni zatvorom zbog objavljivanja naslovnice magazina Charlie Hebdo

Nakon što su u svojim kolumnama, nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa, turski novinari objavili naslovnice na kojima je poslanik Muhamed, protiv njih uloženo 1280 kriminalnih prijava.

Foto: Hurriyet Daily News

Ceyda Karan i Hikmet Çetinkaya, novinari istanbulskog dnevnog lista Cumhuriyet, osuđeni su na po dvije godine zatvora zbog objavljivanja naslovnica francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo koje prikazuju poslanika Muhameda.

Sud u Istanbulu osudio ih je po optužbi "otvorenog podsticanja mržnje i neprijateljstva putem medija", no oslobodio optužbi za "uvredu religijskih vrijednosti".

Karan i Çetinkaya su u svojim kolumnama nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo objavili sporne naslovnice, nakon čega je protiv njih uloženo 1280 kriminalnih prijava, uključujući one od predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i članova njegove porodice. 

Cumhuriyet je jedan od pet međunarodnih publikacija koje su, u znak solidarnosti sa karikaturistima, objavile dijelove izdanja magazina Charlie Hebdo koje je izašlo nakon napada, zbog čega su bili izloženi prijetnjama. 

Organizacije za zaštitu medijskih sloboda stale su u odbranu novinara, nazvavši presudu "kršenjem slobode izražavanja".

"Zatvaranje dvoje novinara zbog toga što je novina za koju rade pokazala solidarnost sa ubijenim karikaturistima magazina Charlie Hebdo jasno je kršenje slobode izražavanja i oni moraju odmah biti bezuvjetno oslobođeni. Vlada Turske mora prestati sa svojim obračunom sa medijima i kampanjom protiv novina Cumhuriyet", kaže David Diaz-Jogeix iz organizacije Article 19, dodajući da je član 216(1) turskog zakona, na kojem se temelji presuda, u direktnom sukobu sa međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

Izvor: Hurriyet Daily News, Deutsche Welle, Article 19