EBU apeluje na bh. političare da spase javni medijski servis

EBU apeluje na bh. političare da spase javni medijski servis

EBU apeluje na bh. političare da spase javni medijski servis

Evropska unija radiotelevizija (EBU) uputila je novi poziv za spas javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine, ovog puta uputivši ga na adrese Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Izvršni odbor EBU-a u pismu poziva bosanskohercegovačke predstavnike vlasti da iskoriste svoj utjecaj i osiguraju preživaljvanje BHRT-a, te da pokrenu medijske reforme koje će obezbijediti budućnost javnog medijskog servisa u BiH.

"BHRT se nalazi pod rizikom od skorog zatvaranja, nakon što već godinama nema stabilno finansiranje. Javni servis se nalazi u velikim dugovima i ne može isplaćivati plate svojim zaposlenima niti ispoštovati ugovorne obaveze. Kompanije za isporuku energenata prijete da će im isključiti struju zbog neplaćenih računa", navodi se u pismu u kojem se političare podsjeća da je postojanje nezavisnog javnog medijskog servisa žila kucavica demokratskih društava, te da su EBU i njene članice spremni da pruže svaku vrstu stručne podrške za osiguravanje budućnosti javnog medijskog servisa u BiH.

Pismo direktno upućeno političarima posljednji je u nizu apela koje EBU već duže vrijeme upućuje bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj medijskoj javnosti. Međunarodne medijske asocijacije su, pod vodstvom EBU-a, prošlog mjeseca objavile sličan apel, upozoravajući na ozbiljne posljedice kolapsa BHRT-a, što bi Bosnu i Hercegovinu učinilo prvom evropskom zemljom bez javnog medijskog servisa.

Izvor: EBU