Erdogan na naslovnici novog izdanja lista Zaman

Erdogan na naslovnici novog izdanja lista Zaman

Erdogan na naslovnici novog izdanja lista Zaman

Prvo izdanje turskih opozicionih novina Zaman, nakon upada policije i nasilnog preuzimanja sjedišta lista u petak, svjedoči o velikom preokretu u uređivačkoj politici koju bi list mogao slijediti u narednom periodu.
 
Foto: Today's Zaman
 
Glavna vijest u novom broju lista Zaman posvećena je turskom predsjedniku Recep Tayyip Erdoganu i njegovom obilasku gradilišta novog mosta u Istanbulu, čime su potvrđeni strahovi da bi najtiražnije turske dnevne novine mogle postati novi bilten vladajuće AK partije.
 
Neki od novinara koji su se vratili na posao, tvitali su o trenutnom stanju u redakciji i izjavili kako im je onemogućen pristup internim serverima i e-mail adresama, piše BBC. Pored toga, urednik i glavni kolumnista lista, Abdulhamit Bilici, dobio je otkaz.
 
Novinarske organizacije i Evropska unija već su kritikovale nasilno preuzimanje lista, izjavivši da je riječ o povredi slobode štampe. Lideri zemalja članica EU sastat će se danas sa turskim kolegama u Briselu na samitu o migracijama, a Reporteri bez granica pozvali su EU da bude nepokolebljiva u odgovoru Turskoj na ugrožavanje medijskih sloboda.
 
"Evropska unija ne smije samo podsjećati Tursku na principe medijskih sloboda. Mora upotrijebiti sve svoje potencijale moći. Ne može se govoriti o pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji dok Ankara vidljivo gazi osnovne evropske vrijednosti", izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica.
 
Akcija turske policije u petak, uslijedila je nakon odluke suda u Istanbulu da se imenuje privremena uprava grupacije Zaman, koja, pored dnevnih novina Zaman, posjeduje i list na engleskom Today's Zaman, kao i novinsku agenciju Cihan.
 
Grupacija Zaman dovodi se u vezu s imamom Fethullahom Guelenom, kojeg vlada optužuje za pokušaj državnog udara.
 
Odluka o preuzimanju grupacije donesena je na zahtjev tužioca koji istražuje Guelenov vjerski pokret pod optužbom za terorizam.
 
Izvori: BBC, RSF, HND, The Guardian