Estonski javni servis pokrenuo kanal na ruskom jeziku

Estonski Javni servis pokrenuo kanal na ruskom jeziku

Estonski javni servis pokrenuo kanal na ruskom jeziku

Estonski Javni servis (ERR), po prvi put od svog osnivanja 2007., pokrenuo je kanal na ruskom jeziku koji je namijenjen najvećoj manjinskoj skupini u ovoj zemlji.

Od 1.3 miliona stanovnika Estonije, 25% čine Rusi, koji uglavnom ne govore estonski jezik i većinom prate programske sadržaje iz susjedne Rusije.

"Glavni cilj novog kanala na ruskom jeziku je stvaranje kohezije u društvu i pružanje osjećaja pripadnosti stanovnicima Estonije koji govore ruski jezik", izjavila je Darja Saar, urednica ETV+ kanala na ruskom jeziku. 

Mišljenja javnosti u Estoniji su podijeljena i mnogi smatraju da novi kanal neće uspjeti da privuče veći broj gledatelja, te da se neće moći natjecati sa ruskim kanalima koji imaju daleko veće resurse na raspolaganju. Također, zanimljiva je i reakcija pojedinih evropskih medijskih kuća, koje su kanal opisale kao "propagandni alat Estonije u borbi protiv Kremlja".

S druge strane, estonski medijski ekspert i novinar, Raul Rebane, istakao je da novi kanal ima priliku da uradi nešto što ruski kanali ne mogu – da izgradi ruski identitet i da zbliži rusko stanovništvo koje živi u Estoniji.

Televizijski kanal ETV+ počeo je sa emitiranjem 28.9.2015. i imat će godišnji budžet u iznosu od 4 miliona eura.

Izvor: ERR, Globalpost