EU: 60 minuta za uklanjanje ekstremističkog sadržaja sa društvenih mreža

EU: 60 minuta za uklanjanje ekstremističkog sadržaja sa društvenih mreža

EU: 60 minuta za uklanjanje ekstremističkog sadržaja sa društvenih mreža

Europska komisija planira pooštravanje pravila za uklanjanje ekstremističkog sadržaja sa društvenih mreža i uvođenje kazni za internet platforme koje ovaj sadržaj ne uklone u roku od sat vremena.

Kako prenosi Financial Times, Europska komisija planira novu regulaciju koja bi se odnosila na Facebook, Twitter, YouTube i druge internet platforme, te bi od njih tražila da ekstremistički sadržaj postavljen od strane korisnika uklone u roku od 60 minuta ili budu novčano kažnjeni. Prema izvještaju objavljenom u martu ove godine, ilegalni i ekstremistički sadržaj objaljen na internetu najštetniji je upravo u prvom satu nakon objavljivanja, te su istraživači zaključili da "postoji značajan prostor za poboljšanje" pristupa njegovom uklanjanju. 

Društvene mreže imaju pravila o postavljanju ilegalnog i ekstremističkog sadržaja i redovno uklanjaju ovakav sadržaj i ukidaju korisničke naloge koje promoviraju terorizam. Google je prošle godine onemogućio da YouTube profili koji objavljuju govor mržnje ili ekstremistički sadržaj učestvuju u programu oglašavanja na ovoj mreži, te oformio partnerstvo sa drugim internet kompanijama - Twitterom, Facebookom i Microsoftom - koje za cilj ima suradnju na identifikaciji i uklanjanju terorističkog sadržaja sa weba. Uvođenje regulative poput one koje predlaže Europska komisija značilo bi prelazak sa internih procedura na eksplicitna pravila određena od strane institucija.

Novi set regulacija će biti objavljen sljedećeg mjeseca i, prije nego što može biti primijenjen, mora biti potvrđen od strane Europskog parlamenta i većine zemalja članica.

Izvor: The Next Web, BBC News