EU odgađa zatezanje propisa o online privatnosti

EU odgađa zatezanje propisa o online privatnosti

Google, Facebook i druge internet kompanije sa sjedištem u SAD-u ove su sedmice izvojevale važnu pobjedu nad evropskim zakonima za zaštitu privatnosti korisnika. 

Uvođenje strožijih pravila o dijeljenju privatnih informacija korisnika interneta odgođeno je za najmanje godinu dana nakon intervencije britanskog premijera Davida Camerona. Ovakva odluka još jedan je udarac zagovornicima poštivanja internet privatnosti, pogotovo u svjetlu nedavno otkrivenog skandala sa prisluškivanjem miliona evropskih građana, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, od strane američkih obavještajnih službi.

Intenzivno lobiranje internet kompanija i vladinih predstavnika urodilo je plodom i prijedlog za ograničenje pristupa privatnim podacima građana EU američkih firmama je uklonjen iz prvobitnog prijedloga Evropske komisije iz januara 2012. Američke kompanije do novog roka, koji je pomjeren za 2015., pokušavaju i ukinuti ili barem smanjiti i kazne za kršenje novih odredbi o privatnosti, koje bi internet gigante poput Googlea, Facebooka i Amazona mogle mnogo koštati.

Izvor: Financial Times