EU pokreće mehanizme za procjenu medijskog zakona u Poljskoj

EU: Pokreće se preliminarna procjena novog medijskog zakona u Poljskoj

EU pokreće mehanizme za procjenu medijskog zakona u Poljskoj

Evropska komisija pokrenut će preliminarnu procjenu novih poljskih zakona o ustavnom sudu i medijima, koristeći se mehanizmom vladavine prava.
 
Foto: Flickr
 
Medijski zakon donesen u Poljskoj, pokrenuo je debatu na sastanku Evropske komisije u srijedu zbog straha da bi novi zakonski okvir mogao ozbiljno narušiti načelo slobode govora i prirodu demokratije.
 
Koristeći se mehanizmom vladavine prava, kojeg je Evropska komisija usvojila 2014. godine, EU putem legalnih sredstava pokušava izvršiti pritisak na državu članicu kako bi promijenila bilo koju odluku koja se može smatrati sistematskom prijetnjom po fundamentalne vrijednosti Evropske unije.
 
Mehanizam se zasniva na dijalogu sa zemljom članicom, kako bi se utvrdilo da li postoji spremnost na promjenu spornih zakona, a u slučaju da dijalog prođe neuspješno moguće je aktiviranje Člana 7. Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa te države.
 
Novi medijski zakon, potpisan 7. januara, izazvao je brojne reakcije kako poljske javnosti, tako i visokih zvaničnika Evropske unije. Njime je ministar državnog trezora dobio ovlast za postavljanje i smjenjivanje direktora državnih radijskih i televizijskih kuća.
 
Do sada su u znak protesta, direktori svih programa poljskog javnog televizijskog servisa TVP podnijeli ostavke, a nekoliko desetina hiljada nezadovoljnih Poljaka izašlo je na ulice nekoliko gradova te zemlje.
 
Izvori: BBC, HRT