Evropska federacija novinara apeluje vlastima u Hrvatskoj da zaustave pokušaje uništenja HND-a

Evropska federacija novinara apeluje vlastima u Hrvatskoj da zaustave pokušaje uništenja HND-a

Evropska federacija novinara apeluje vlastima u Hrvatskoj da zaustave pokušaje uništenja HND-a

Oduzimanje imovine HND-a moglo bi dovesti do gašenja ovog društva.

Foto: HND

Evropska federacija novinara je u apelu upućenom hrvatskim vlastima izrazila zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se više od 25 godina vodio protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND-a).

“Poznato nam je da sudski postupak između stečajne mase tvrtke UTT Europa 92 i HND-a traje već više od 25 godina. UTT Europa 92 tužila je HND 1993. godine tražeći odštetu za investiciju u unajmljeni prostor u Novinarskom domu u Zagrebu, a s kojom se stalo već u početnoj fazi”, piše u apelacionom pismu koji potpisuje Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara.

Evropska federacija novinara u pismu navodi da je u junu 2018. godine HND izgubilo tužbu nakon što mu je naloženo da tuženiku isplati od 2,5 miliona kuna, te da iz HND-a ističu da se sudska odluka temelji na krivotvorenim dokumentima što se naročito odnosi na fakture navodnih ulaganja kompanije UTT Europa 92 i da je osnivač ove tvrtke i vjerovnik stečajne mase zbog davanja lažnog iskaza na sudu u junu 2019. nepravomoćno osuđen. Evropska federacija novinara ističe da takav dokaz i ponovni pokušaji pristupa imovini HND-a  navode na uvjerenje da je cilj tužbi uznemiravanje i ekonomsko gušenje ovog novinarskog društva.

"Situacija posebno zabrinjava ako se uzme u obzir da bi oduzimanje imovine HND-u dovelo do gašenja društva", navodi Evropska federacija novinara.

Evropska federacija novinara pozvala je hrvatske vlasti da zaustave progon HND-a i da istraže “beskrupulozno ponašanje” koje stoji iza ovog slučaja.

"Nadamo se da će HND uskoro moći neometano obavljati svoju važnu ulogu zašite novinara i slobode medija bez straha za svoju egzistenciju", piše u apelu.

Apelaciono pismo upućeno je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora i pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.