Evropska federacija novinara pozvala predsjednika Slovačke da stavi veto na Zakon o javnom servisu

Evropska federacija novinara pozvala predsjednika Slovačke da stavi veto na Zakon o javnom servisu

Evropska federacija novinara pozvala predsjednika Slovačke da stavi veto na Zakon o javnom servisu

Odobren Zakon uprkos upozorenjima međunarodnih organizacija da će njime RTVS biti stavljen pod političku kontrolu

foto: Pixabay / Ilustracija

Slovački parlament odobrio je Zakon o javnom servisu u četvrtak, javila je Evropska federacija novinara (EFJ) u saopštenju u petak, pozivajući Petera Pellegrinija, predsjednika Slovačke, da stavi veto na taj zakon.

Zakon je odobren uprkos upozorenjima međunarodnih organizacija da će njime Radiotelevizija Slovačke (RTVS) biti stavljena pod političku kontrolu i da će naštetiti slobodi medija i medijskom pluralizmu.

„Suprotno evropskim pravnim standardima, uključujući novousvojeni Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), novo slovačko zakonodavstvo rizikuje da javne medije pretvori u vladine propagandne medije“, navedeno je u saopštenju EFJ-a.

Prema novom zakonu, direktor RTVS-a može biti smijenjen prije isteka mandata. Devetočlano nadzorno vijeće, koje imenuju ministar kulture i parlament, bit će odgovorno za popunjavanje ove pozicije. RTVS će također promijeniti naziv u Slovačku televiziju i radio (STVR).

EFJ navodi da zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU) odobrenje ovog zakona, bez javne rasprave, vide kao udar na demokratiju i slobodu medija u Slovačkoj.

„Novi zakon organizuje čisto i jednostavno zarobljavanje javnih medija od vladajuće koalicije, mimo evropskih pravnih standarda nezavisnosti i pluralizma“, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

„Slovačka vlada stvara propagandni organ pod svojom potpunom kontrolom, u smislu upravljanja i finansiranja. Pozivamo Evropsku komisiju da razmotri odgovarajuće sankcije protiv Slovačke”, dodala je.

EFJ je takođe naveo da pozdravlja najavu žalbe Ustavnom sudu koju će podnijeti najveća opoziciona stranka u zemlji Progresivna Slovačka (PS).

Na odobrenje Zakona o javnom servisu Slovačke reagovala je i Teresa Ribeiro, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, nazivajući potez Slovačkog parlamenta duboko zabrinjavajućim. Istakla je da se tim potezom rizikuje da se potkopa politička, finansijska i upravljačka nezavisnost javnih medija i da ugrozi medijske slobode, demokratske standarde i javni diskurs.

Početkom mjeseca dio zaposlenika i saradnika u RTVS-u su održali trosatni štrajk protiv prijedloga Zakona o javnom servisu koji je tada bio u parlamentarnoj proceduri. Održali su protestnu šetnju do zgrade Ministarstva kulture Republike Slovačke, gdje su se obratili govornici.

Reporteri bez granica (RSF) su u saopštenju u kome su izvijestili o štrajku kazali da ovaj prijedlog Zakona ugrožava nezavisnost javnih medija. Zajedno sa međunarodnim partnerima, RSF je tada zatražio od poslanika da odbace zakon koji, kako je poručeno, potencijalno krši Evropski akt o slobodi medija.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.