Evropske medijske organizacije pisale vlastima u BiH zbog problema u BHRT-u

Evropske medijske organizacije pisale vlastima u BiH zbog problema u BHRT-u

Evropske medijske organizacije pisale vlastima u BiH zbog problema u BHRT-u

„Zatvaranje BHRT-a bi stvorilo uslove za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i biznismenima”, kaže generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.
 
Evropska federacija novinara (EFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvale su vlasti u Bosni i Hercegovini da odmah pronađu održivo rješenje za probleme finansiranja Radio-televizije BiH kako bi se spriječilo zatvaranje tog javnog servisa.
 
U svome saopćenju navode kako BHRT ima dug od više od 30 miliona eura koji mu duguje javni emiter u bh. entitetu Republika Srpska RTRS koji bi, po Zakonu o javnom RTV sistemu, trebao obezbijediti procenat prihoda prikupljenih putem pretplate, navodeći kako je to predmet tužbe koja je u toku. Podsjetićemo i da je Mediacentar pisao o ovoj temi i da smo kontaktirali i Upravu RTRS-a koja nije odgovorila na nekoliko naših upita o tome zašto od 2017. godine ne uplaćuje sredstva na zajednički račun.
 
Evropska federacija novinara piše da dug onemogućava BHRT-u da ispuni svoje obaveze prema poreznim vlastima i drugim institucijama i da ispuni svoju važnu ulogu u društvu. Navode i da je BHRT već ovog mjeseca otpustio veliki broj zaposlenih, uglavnom u programima, kako bi uštedili novac, a iz Udruženja BH novinari su za Mediacentar kazali da od onih novinara koji su se javili tom udruženju nakon otkaza niko nije želio da mu se evidentira ime ili pokrene postupak preispitivanja zakonitosti otkaza ugovora o radu, zbog, kako kažu, mogućih posljedica po njih. 
 
„Ovaj razvoj događaja je apsolutno skandalozan. Nažalost, novinari i javnost će platiti visoku cijenu ako se BHRT zatvori”, naglasio je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar EFJ.
 
Reagovao je i generalni direktor EBU-a Noel Curran koji je kazao kako bi zatvaranje tako važne institucije imalo direktne implikacije za javnost. 
 
„Prema bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, država je dužna osigurati održivo finansiranje javnih medija i njihovo nezavisno funkcionisanje”, kaže Curran.
 
„Postojanje BHRT-a veoma je važno za demokratski sistem Bosne i Hercegovine. Njegovo zatvaranje stvorilo bi uslove za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i biznismenima. To bi također ozbiljno ugrozilo proces pristupanja BiH Evropskoj uniji”, smatra generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.
 
Ove evropske medijske organizacije ističu kako javni mediji igraju nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske debate, podržavanju društvene kohezije i podizanju javnog morala u teškim vremenima te pozivaju nadležna tijela u BiH da odmah pronađu održivo rješenje za finansiranje BHRT-a, da riješe dug koji je nastao zbog RTRS-ovog neplaćanja procenta prihoda od pretplate BHRT-u te da garantuju održivost finansiranja i nezavisnost javnih medija.
 
 
Izvor: EFJ
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.