Facebook će dozvoliti više uznemirujućeg sadržaja

Facebook će dozvoliti više uznemirujućeg sadržaja

Facebook će dozvoliti više uznemirujućeg sadržaja

Nakon žalbi izdavača da Facebook cenzuriše vijesti, kompanija je odlučila promijeniti dosadašnju politiku objavljivanja uznemirujućeg sadržaja.

Foto: Nick Ut-AP/Time

Facebook je najavio regulacijske promjene koje bi u budućnosti mogle spriječiti kompaniju da uklanja sadržaje koji su dosad smatrani neprimjerenim za tu društvenu mrežu.

Sadržaji koji su vrijedni objave, značajni i od javnog interesa, odsad neće biti cenzurisani na Facebooku ni onda kada narušavaju druge standarde Facebooka, saopćili su iz kompanije.

"Radit ćemo sa našom zajednicom i partnerima kako bismo istražili kako tačno da ovo uradimo, kroz nove alate i pristupe".

Iako se u saopćenju ne specificira na koji način će Facebook promijeniti dosadašnje standarde, jasno je da su ovakve promjene odgovor na žalbe novinara da ih društvena mreža sprječava u objavljivanju sadržaja koji je u interesu javnosti, piše Poynter.

Nedavno je Facebook povukao odluku o zabrani objavljivanja poznate fotografije "napalm djevojčice", nakon što su je administratori kompanije cenzurisali zbog prikazivanja nagog tijela na fotografiji.

Izvori: Poynter, Facebook