Facebook testira video profilne slike

Facebook testira video profilne slike

Facebook testira video profilne slike

Izvorna verzija Facebooka davala je centralni značaj korisničkim profilima, koji su potisnuti u stranu 2006. pojavom News Feeda. Ipak, lični profili ostali su popularan dio ove društvene mreže i pregledaju su četiri milijarde puta svaki dan, a kompanija i dalje nastoji pronaći inovativne načine da osvježi njhov izgled i učini ih privlačnijim.

Foto: Pixabay

Najnovija promjena koja dolazi iz Facebooka tiče se profilne slike koja bi uskoro mogla biti zamijenjena videom. Riječ je o uratku koji će moći trajati do sedam sekundi, a kojim bi se dodala nova dimenzija dizajnu profilne stranice. Video bi bio vidljiv u trenutku kada neko posjeti vašu profilnu stranicu, odnosno ne bi bio dostupan prilikom vaših aktivnosti na News Feedu, kao što su komentarisanje, postavljanje statusa i dijeljenje sadržaja s ostalim korisnicima. Za sada je ova opcija u testnoj fazi i dostupna je samo malom broju korisnika, ali se očekuje da će uskoro biti plasirana na šire tržište. Trenutno nema ograničenja veličine videa, jer će ga Facebook automatski prilagoditi dimenzijama kvadrata u kojem se profilne slike uobičajeno nalaze.


Foto: Giphy

Video umjesto statične profilne slike samo je jedna od inovacija koje je Facebook prezentovao u posljednje vrijeme. Trenutno se radi i na uvođenju privremenih profilnih slika koje će se automatski mijenjati novim, kada istekne period koji korisnik odredi.

Izvori: Mashable, The Verge