Facebook ukinuo stotine miliona lažnih profila u prvom kvartalu 2018.

Facebook ukinuo stotine miliona lažnih profila u prvom kvartalu 2018.

Facebook ukinuo stotine miliona lažnih profila u prvom kvartalu 2018.

Kompanija je poduzela mjere protiv skoro milijardu i po naloga i postova koji su prekršili standarde te društvene mreže.

foto: pixabay

Oko 583 miliona lažnih Facebook profila je ukinuto u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je ta kompanija, a oko 837 miliona različitih postova je uklonjeno. Moderirano je i 2,5 miliona postova koji se tiču govora mržnje, 1,9 miliona postova koji se tiču terorističke propagande, 3,4 miliona postova koji prikazuju nasilje i 21 milion sadržaja koji prikazuju nagost i seks, piše Guardian.

“Ovo je početak a ne kraj puta i pokušavamo da budemo što otvoreniji možemo“, rekao je Richard Allan, potpredsjednik Facebooka za javne politike za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Nekoliko je kategorija koje se izdvajaju iz Facebookovih pravila o kršenju pravila sadržaja i uključuju vizualne prikaze seksualnog iskorištavanja djece, pornografiju, nasilje, suicidalne postove, maltretiranje, kršenje privatnosti i autorskih prava. Povećao se i broj sadržaja koje su uklonili alati bazirani na umjetnoj inteligenciji koji se koriste za pronalaženje i moderiranje adržaja bez pojedinačnih korisnila koji ih takvima označavajus.  

Facebook nije jedina platforma koja poduzima korake u cilju transparentnosti. Ranije je i Youtube uklonio milione videa koji krše njihova pravila.

Izvor: Guardian, CNN

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.